Filmrecensie: Jurassic Island (2022) Geregisseerd door Dominic Ellis


Met "Jurassic World Dominion" voor de deur is het wachten op een hele sloot aan goedkoop en snel gemaakte films, die mee proberen te liften op het aankomende succes en hype van deze film. Dat deze film de Jurassic Park/World films probeert na te doen blijkt niet alleen uit de titel van de film, maar ook uit het weinig subtiele verhaal. Het speelt gretig leentjebuur bij alle films uit de langlopende reeks, waarbij het op vrijwel geen enkele manier origineel van zichzelf weet te zijn.

Slecht, maar niet lui gedaan

Verder heb ik echt wel een beetje een haat-liefdeverhouding met deze film. Het is belachelijk, het is niet bijster origineel, maar wat wel duidelijk is, is dat de makers er echt iets van hebben willen maken. 

Het komt op het eerste oogopslag over als een luie manier om snel wat geld te verdienen, maar wanneer je de film kijkt wordt duidelijk dat er wel degelijk moeite- en nog veel belangerijker, veel passie in gestoken is. Ook is duidelijk dat de acteurs veel plezier moeten hebben gehad tijdens het filmen, wat het kijken van de film ook een enigzins plezierige ervaring maakt, al zou ik het verder geen hele vermakelijke film durven te noemen.

Niet werkelijk een film over dinosaurussen

Los van het plezier heeft de film ook weinig te bieden. Het weet op geen enkele manier goed te verrassen met zijn matige verhaal, waarin de meest originele elementen ook gelijk de meest belachelijke zijn. 

Het is ook voornamelijk belachelijk hoe dit uiteraard een film over dinosaurussen pretendeert te zijn, maar er eigenlijk nauwelijks dinosaurus actie in de film aanwezig is. Wanneer ze wel met hun geschubde koppen opduiken voelt het zelfs enigzins niet op zijn plaats. Dit omdat de focus er gek genoeg nooit echt op ligt. 

De momenten met de dinosaurussen zijn daarnaast nou ook niet bepaald spannend of spectaculair te noemen. De film weet zijn spanning nooit goed op te bouwen en de zeer gebrekkige computer effecten zorgen er voor dat je het nooit serieus kunt nemen.

Goede intenties

Bij de film hou ik echter het gevoel dat de intenties wel goed waren. De film was er niet op uit om een slechte te zijn en het poogt oprecht om de kijker te vermaken. Ergens diep verborgen in de film zit dan ook nog een redelijke, alleen moet je hier soms wel erg goed voor zoeken. 

Het houdt hoe dan ook absoluut wel een streepje voor op de gemiddelde, simpele en goedkope genrefilm, zoals de Syfy Channel bijvoorbeeld uit blijft spuwen ieder jaar.

Zeker niet goed genoeg

De locaties en het redelijke acteerwerk blijven het hoogtepunt van deze film. Ik ga verder ook echt niet doen alsof het een geweldige of vermakelijke is, ondanks al zijn goede intenties.

4/10


Bekijk trailer