Filmrecensie: Hillwalkers (2022) Geregisseerd door Tom Cosgrove


Altijd al afgevraagd wat voro film je zou krijgen wanneer "The Hills Have Eyes" zich af zou spelen in de Ierse hooglanden? Ja? Nee? Hoe dan ook, dat is wat je in "Hillwalkers" te zien krijgt.

Toch redelijk origineel

Ondanks dat het dus geen origineel concept heeft, weet het alsnog redelijk origineel over te komen. He komt wellicht ook door de plekken waar het zich afspeelt en met name natuurlijk ook het land. Hoeveel Ierse horror flms ken je immers? De stijl en sfeer van de film is dan ook redelijk anders dan je van een meer gelikte Amerikaanse productie kunt verwachten, ondanks dat het wel hetzelfde patroon volgt qua opbouw en veel van dezelfde clichés in het verhaal heeft.

Slecht gedaan

Dat de opbouw voorspelbaar is, is niet zozeer het grootste probleem met de film. Wel dat het simpelweg niet heel goed gedaan is allemaal. 

Zo maakt de film zichzelf al snel totaal ongeloofwaardig, wanneer de hoofdpersonen alle gevaarsignalen continue blijven negeren. En nee, we praten hier ook niet over een aantal subtiele signalen. Het gebrek aan geloofwaardigheid neemt al veel van de spanning weg, maar ook daarnaast lijkt de film niet echt een goed idee te hebben hoe het zijn spanning en mysterie op moet bouwen.

De gehele film voelt ook enorm dun uitgerekt. Zo'n beetje alle scènes voelent alsof ze te lang doorgaan, in een poging om de film maar langer dan een uur te laten zijn. Het tempo is totaal niet prettig, waardoor ook zijn verhaal nooit goed uit de verf weet te komen.

Het wordt niet geholpen door zijn matige dialogen en discutabele acteerprestaties. De personages zijn unuek genoeg, maar niet leuk genoeg om er ook mee mee te kunnen voelen. Dit komt ook doordat ze stuk voor stuk belachelijke beslissingen blijven nemen, die op hun beurt er ook aan bijdragen dat de geloofwaardigheid in deze film vaak ver te zoeken is.

Ook niet leuk voor de horror liefhebber

Qua horror is de film ook nog eens absoluut ineffectief te noemen. Nooit weet het een goede sfeer te creëren, nooit is daar enige goede spanning en nee, qua bloed en geweld is er ook weinig in de film aanwezig om de liefhebber van het genre aan te kunnen spreken.

Niet aan te bevelen

Ergens blijft het een pima verfrissende poging, maar de uitvoerig laat dusdanig te wensen over dat ik de film aan niemand aan zou kunnen bevelen.

4/10


Bekijk trailer