Filmrecensie: The Haunting of Pendle Hill (2022) Geregisseerd door Richard John Taylor


Als ik een euro zou krijgen voor iedere keer dat ik een horror film gezien zou hebben met het woord 'haunting' of 'exorcism' in de titel zou ik nu al lang een tropisch privé eiland met villa en drie zwembaden hebben gehad. De titel zegt vaak al ook meer dan voldoende over zijn kwaliteit en originaliteit. Dat laatste zit nog wel redelijk goed bij deze film. Het eerste iets minder.

Deels erg goed

Het bijzondere is, is dat de film er oprecht als een hele goed film uitziet. Qua locaties, sfeer en camerawerk is het dan ook weinig mis. Het doet me ook sterk vermoeden dat Richard John Taylor een hele capabele regisseur is, die hopelijk ook een keer de kans krijgt om met betere acteurs en een hoger budget te werken.

Te matig tempo en opbouw

Het is dan ook een vrij ambiteuze film. Zeker niet zo standaard als zijn titel wellicht doet vermoeden. Het gaat niet zozeer voor goedkope schrikmomenten, maar meer voor een mysterieuze en ongemakkelijke sfeer. Geen typische horrorfilm en één die ook absoluut meer om zijn verhaal draait. Het verhaal an sich is ook niet eens zo heel slecht te noemen. Het zit tenminste vol met tal van goede ideeën en originele elementen.

Goede ideeën hebben is natuurlijk slechts één ding. Ze ook goed kunnen verwerken in een lekker lopend verhaal blijft een geheel ander iets. En nee, het is ook iets waar de film niet enorm sterk in weet te slagen. Het verhaal is vaak werkelijk niet voorut te branden en lijkt lang ook niet altijd ergens heen te gaan. Het is nodeloos traag bij vlagen en van een prettig tempo is dan ook nooit sprake. Het maakt "The Haunting of Pendle Hill" niet zozeer saai, maar wel wat taai om doorheen te bijten. Geen prettige film en uiteindlijk qua verhaal ook geen hele interessante, omdat door zijn gebrekkige tempo van goede opbouw vaak ook geen sprake is.

Gebrek aan goede acteurs

De acteurs komen ook absoluut niet over alsof ze in deze film thuishoren. Ik denk oprecht dat met een aantal goede en bekende acteurs deze film zeer zeker meer de moeite waard was geweest om te kijken. Het acteerwerk had zowel de dialogen als de spanning en mysterie kunnen versterken. Iets waar deze film nu enorm terkort in blijft schieten.

Slechts half geslaagd

Het blijft een interessante poging, die onder andere qua sfeer en camerawerk ook zeer geslaagd te noemen is, maar het is geen film die je met zijn verhaal weet te verrassen of dingen dusdanig goed weet te doen dat het een film is die ook erg geslaagd qua spanning of andere emoties is. Slechts een half geslaagde film dus zou je kunnen zeggen, die uiteindelijk niet heel erg aan te bevelen is.

5/10


Bekijk trailer