Filmrecensie: Death Cast (2021) Geregisseerd door Bobby Marinelli


Wanneer je als een genrefilm niet een hoog budget te besteden hebt, moet je op zijn minst zorgen dat je genoeg creativiteit en originaliteit weet te bieden. Gek genoeg is dat iets wat deze film prima op orde heeft, waarbij het jammer is dat die zijn andere zaken minder goed voor elkaar heeft.

Goed idee, matige uitvoering

Het is erg jammer. Het concept van de film is namelijk prima, maar het had absoluut een betere uitvoering verdiend. 

Het idee van een groep jonge acteurs die denken dat ze in een nieuwe horror film zijn gecast, maar er al snel achterkomen dat ze echt moeten vechten en rennen voor hun leven, is echt vrij leuk en origineel. Een film binnen een film dus! Het geeft de 'found footage' elementen van de film ook een andere dimensie. Toch slaagt de film er nooit echt in om ook leuk of überhaupt goed te worden.

Heeft weinig te bieden

De film maakt heel bewust gebruik van alle bekende genre clichés. Het maakt de film zelfbewust en maakt tevens duidelijk dat de filmmakers goed bekend zijn met het genre. Alleen aan wat genre clichés refereren is uiteraard echter niet hetzelfde als er ook daadwerkelijk leuk en slim mee omgaan.

De clichés in deze film zijn ook exact wat het woord doet vermoeden: clichés. Het houdt in dat de film enorm voorspelbaar blijft, ondanks zijn vrij originele concept. Dit wordt allemaal iets beter naarmate de film vordert en de cast van personages snel wordt uitgedunt, maar over het algemeen blijft deze film te weinig bieden om het hart van de genre liefhebber sneller te laten kloppen.

Het is ook geen hele bloederige film. De moorden zijn ook niet bijster creatief. Met andere woorden, weinig dingen in deze film aanwezig die de genre liefhebber aan zou moeten spreken.

Budget werkt niet in zijn voordeel

Dat de film gemaakt is zonder echt budget doet het af en toe toch ook wat pijn. Dit blijkt niet alleen uit de goedkope sets en zijn bijvoorbeeld weinig overtuigend bloed, maar ook uit de personen die het heeft kunnen betalen om aan de film mee te kunnen werken.

De film zit qua tempo en montage enorm klungelig in elkaar soms. De film zit ook vol met tal van momenten waarin niets gezegd wordt en de personages maar wat naar elkaar staren, terwijl er ook geen muziek is. Dit soort momenten zijn enorm ongemakkelijk om te kijken en horen eigenlijk niet in een film thuis, hoe goedkoop ze ook gemaakt zijn.

Ook het acteerwerk komt enorm goedkoop over. Deels bewust. Dat besef ik me maar al te goed, maar ook op de momenten dat de personages duidelijk wel echte emoties moeten tonen komt het nooit heel overtuigend over allemaal. Het helpt hierbij opnieuw ook niet dat alle personages enorm cliché zijn. Ook dit is wel degelijk bewust gedaan, maar nee. Het is simpelweg niet leuk.

Erg jammer

Enorm jammer van zijn interessante en leuke concept. Los van dit concept leek de film echter weinig ideeën te hebben, of de kwaliteiten om hier goed mee om te kunnen gaan.

4/10


Bekijk trailer