Filmrecensie: The Electrical Life of Louis Wain (2021) Geregisseerd door Will Sharpe


Een film die niet heel inzichtelijk weet te zijn en ook niet goed vermak weet te bieden. Wat biedt "The Electrical Life of Louis Wain" dan wel? In ieder geval niet genoeg, ben ik bang.

Voornamelijk nietszeggend

Meest teleurstellende aan de film is, is dat je na afloop je veel wijzer of beter zal gaan voelen. Het is uiteindelijk vooral een nietszeggende film, waarbij je de hoofdpersoon maar matig leert kennen en voornamelijk alleen wat te weten komt over de achtergrond en gebeurtennissen uit zijn leven. Voor een biografische film is dit echter allemaal te weinig, wat de film ook niet goed weet te compenseren met andere elementen die deze film interessant of echt vermakelijk weten te houden.

De film sleept zich dan ook wat voort, zonder goede conclusies of dingen die goed samen weten te komen. Heel veel verder dan 'Lous Wain was voornamelijk excentriek' komt de film dan ook niet, zonder je goed de 'waarom's' te laten zien.

Geen sterke balans

Het is een film waarbij je het gevoel houdt dat het alsnog gered had kunnen worden door vermakelijk te zijn. Ergens kiest de film ook echt wel voor een vermakelijke benadering en er is absoluut nog altijd genoeg humor aanwezig, maar het probleem hiermee blijft dat het allemaal niet heel erg goed weet aan te sluiten op zijn toch meer naargeestige verhaal. 

Ik denk niet dat ik overdrijf door te zeggen dat er iedere 30 minuten iemand op sterven ligt of uiteindelijk ook overlijdt in deze film, wat ook constant een enorme impact heeft op het verhaal en met name zijn hoofdpersonage. Dit staat allemaal nogal haaks op de vrolijke en lacherige momenten die in de film worden gepompt, die ook nooit voor een goede balans weet te zorgen.

Geen imponerend acteerwerk

Benedict Cumberbatch is vaak meer dan prima in het spelen van buitenbeentje, maar hij weet nooit helemaal de juiste toon aan te slaan met zijn rol in deze film. Ook hij leek moeite te hebben met het vinden van de juiste balans tussen drama en vermaak. Ik zou dit dan ook absoluut niet zijn beste rol willen noemen en het is ook zeker niet zijn meest natuurlijke rol, met name gedurende de eerste helft van de film.

De film zit verder ook vol met bekende en goede acteurs, maar ik kan niet zeggen dat er ook één of meerdere acteerprestaties mij bij zijn gebleven. Ik denk dat dit uiteindelijk ook genoeg zegt over het verhaal en benadering van de film en niet zozeer iets over de kwaliteiten van de betrokken acteurs.

Weet niet genoeg te doen

Het is zo'n film die er nog wel altijd meer dan prima uitziet en tijdens het kijken ervan je ook vaak voor de gek houdt, door je te doen denken dat je naar een goede film zit te kijken. Wanneer je echter daadwerkelijk begint na te denken over wat er gezegd en gedaan wordt in de film kun je toch echt niet anders dan concluderen dat het allemaal net even te weinig is. Niet genoeg diepgang, niet voldoende vermaak en een verhaal dat over het algemeen ook te weinig weet te vertellen.

Geen hele goede film

Het is niet verschrikkelijk, maar ook zeker geen hele goede film om te kijken.

5/10


Bekijk trailer