Filmrecensie: The Unbearable Weight of Massive Talent (2022) Geregisseerd door Tom Gormican


Nicolas Cage is ons en wij zijn allemaal een beetje Nicolas Cage. Of misschien beter gezegd, wij zouden allemaal wel eens stiekem zoals Nicolas Cage willen zijn. Iemand bij wie de roem duidelijk nooit naar zijn hoofd gestegen is en doet waar hij zin in heeft. Dat gaat verder dan alleen de rollen die hij verkiest te spelen, maar zo'n beetje met alles in het leven. Zo ook de keuze om in deze film te spelen.

Ode aan Cage

Wie kan Nicolas Cage nou beter spelen dan Nicolas Cage? Het laat ook al gelijk zien hoe enorm zelfbewust deze film is en wat een lol deze film zal zijn om te gaan kijken. Het is een film die tegelijk Nicolas Cage zijn carrière- als Nicolas Cage de persoon weet te vieren, waarbij het ook nog eens een film is die een geheel eigen verhaal vertelt. 

Het is razendknap eigenlijk hoe deze film zowel een parodie als ook een meer gebruikelijk actie komedie weet te zijn, zonder dat de twee dingen elkaar in de weg zitten. Dit komt voornamelijk doordat de paradie elementen verwijzingen naar eerdere Cage films zijn en niet zozeer dingen die belachelijk worden gemaakt. Erg leuk om te kijken voor wie goed bekend is met Cage zijn oeuvre.

Slim gedaan

Een totaal absurd concept natuurlijk, maar doodat de film er niet puur en alleen voor kiest om maar zo lollig mogelijk te zijn met dit concept, maar ook een leuk verhaal weet te volgen, weet het concept erg aardig te werken.

Zijn belachelijke concept is geestig en slim verweeft in een vermakelijk, maar tegelijk ook meer standaard verhaal. Dit verhaal is gelijk wat de film een leuk tempo geeft en naar interessante en goede plekken brengt, maar het is tegelijk ook iets wat uiteindelijk net even te standaard is en hetgeen blijft waardoor de film geen geheel perfecte is.

Weet ook te werken dankzij zijn acteurs

De film weet ook goed te werken doordat de acteurs het redelijk serieus benaderen. Nicolas Cage is erg sterk in zijn rol. Want ja, ook al speelt hij zichzelf, het blijft wel een volledig geschreven- en dus ook bedachte versie van Nicolas Cage. 

Uiteindelijk niet eens de meest intense of overdreven rol die Cage ooit heeft gespeeld, maar absoluut wel één van de meest memorabele, geflankeerd door Pedro Pascal, die af en toe voor een goede en ook broodnodige balans weet te zorgen.

Hopen op een vervolg

Het is verder geen grootste film qua verhaal, maar ook zeker niet qua actie. Dit is geen punt van kritiek, aangezien het genoeg andere vermakelijke dingen weet te bieden, maar de film blijft hier toch wel ietwat simplistisch door soms. Je houdt dan ook het gevoel dat met een iets hoger budget er meer dingen mogelijk waren geweest. Ik hou ergens dan ook de hoop dat er nog een vervolg op deze film zal gaan volgen, of mogelijk één waarin een andere bekende acteur een versie van zichzelf zal spelen, in de geest van deze film. 

De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos! Helemaal wanneer je er net zo goed en creatief mee weet om te gaan als in deze film het geval was.

Enorm vermakelijk

Net zo origineel en leuk als je hoopt, maar ook zeker meer rechtlijnig dan je wellicht zal verwachten. Het heeft enorm veel te bieden, waarbij zijn vermaak gelukkig te allen tijde voorop blijft staan. 

Helemaal een must voor de fans en liefhebbers van Nicolas Cage (zijn werk) natuurlijk.

8/10


Bekijk trailer