Filmrecensie: Encanto (2021) Geregisseerd door Jared Bush, Byron Howard & Charise Castro Smith


Met "Encanto" zet Disney zijn recente traditie voort van het bieden van vermaak met goede animaties, waarbij het geheel toch net even iets minder goed blijft hangen dan de films van weleer.

Doet wat het moet doen, zonder echt bijzonder te zijn

Het is moeilijk om een film te haten die gewoon prima vermaak biedt, maar Disney heeft in de loop der jaren natuurlijk nou eenmaal wel de lat hoog voor zichzelf gelegd. Het verhaal, de personages, de humor de liedjes. Het is allemaal niet zo memorabel, al kun je er verder ook niet al te kritisch op zijn. De film voert zijn taak namelijk uiteindelijk meer dan prima uit, al blijft er dus ook niet al te veel van hangen na afloop.

Simplistische opzet

Het verhaal is erg simplistisch en rechtlijnig. Het is ook wat ongebruikelijk dat de film zich voor het grootste gedeelte op één locatie afspeelt, waardoor een gevoel van avontuur ontbreekt. Het lijkt bewust gedaan, om de film wat realisme mee te geven, maar in een film waarin magie een erg grote rol speelt lijkt dat toch ietwat een vreemde keuze. 

Waar ik echter meer problemen mee had was dat werkelijk alle personages in de film verre van leuk waren. Ontzettend egoïstische mensen, waarbij alleen de hoofdpersoon Mirabel ook 'normaal' te noemen is. Ook dit lijkt erg bewust gedaan om de boodschap over te brengen dat je geen gaves hoeft te hebben om speciaal te zijn, maar de manier waarop het gedaan is, is wel erg geforceerd en gaat absoluut ten koste van de geloofwaardigheid van het verhaal. 

Het is ook geen film waarin je een liefdesverhaal of een slechterik die een groot gevaar vormt hoeft te verwachten. Aan de ene kant natuurlijk prima dat de film deze animatiefilms clichés probeert te vermijden, maar het geeft je er ook wel erg weinig andere goede verhaalelementen voor terug.

Meer een musical

Dat Disney een andere weg probeert in te slaan met deze film wordt ook wel duidelijk door zijn muzikale momenten. Het doet erg theatraal aan in opzet, alsof je naar een musical zit te kijken, in plaats van echt lekker gek te doen zoals je natuurlijk met een animatiefilm zou kunnen doen. Het is allemaal meer subtiel, alsof er ooit een ware musicalversie van "Encanto" op de planken zou kunnen worden gebracht. Even wat wennen allemaal, maar het zeker niet slecht en werkt ook niet negatief voor de film als geheel.

Goed vermaak

Het is absoluut ook geen film om een hekel aan te hebben. Het is daar te vrolijk, lief en goed geanimeerd voor. Vooral kinderen zullen uiteraard een meer dan prima tijd met deze film gaan hebben.

7/10


Bekijk trailer