Filmrecensie: Blue Bayou (2021) Geregisseerd door Justin Chon


Dat de film met de juiste intenties is gemaakt staat absoluut buiten kijf, maar het weet helaas niet ook altijd de juiste keuzes te maken waardoor "Blue Bayou" uiteindelijk alsnog een hele aardige- maar ook een film is die de juiste toon mist om ook echt een impact te maken qua verhaal en emoties.

Goede film die een aantal dingen vrij matig doet

Het is toch wat raar om te moeten constateren. De film wordt namelijk nooit daadwerkeljk slecht of vervelend om te kijken, maar het doet uiteindelijk toch ook een aantal dingen vrij matig wanneer je er op terugkijkt en dingen ook echt probeert te analyseren.

Hetgeen wat de film bovenal niet heel sterk weet te doen is dat alle gebeurtenissen die elkaar opvolgen te vaak niet natuurlijk aanvoelen. Het ligt er vaak toch net iets te dik bovenop, waardoor de film ook nog eens erg voorspelbaar wordt op momenten. Keuzes die personages maken zijn vaak ook niet heel sterk onderbouwd en het is wat vreemd om te moeten zien hoe sommige verhaalijnen worden opgebouwd als iets wat extra diepgang kan geven, maar vervolgens ook vrij snel totaal uit het verhaal verdwijnen, voordat ze ook echt een echte betekenisvolle bijdrage hebben kunnen leveren aan het verhaal. De film had zeker wat meer richting kunnen gebruiken. Dat het verhaal en personages vaak van de hak op de tak gaan draagt aan de ene kant bij aan het realisme, maar aan de andere kant zorgt het er ook absoluut voor dat de film inlevert aan kracht.

Illustratief

Meest illustratieve blijft wel het feit dat de film in het begin enorm bouwt op de band tussen de hoofdpersoon, gespeeld door Justin Chon en zijn stiefdochter, gespeeld door Sydney Kowalske, waardoor je denkt dat dit de hart en ziel van de film zal gaan worden, maar in de tweede helft van de film wordt hier nauwelijks nog op gefocust. Ik overdrijf ook niet door te zeggen dat de stiefdochter nauwelijks nog een rol speelt in de tweede helft van de film.

Qua thema's sterk en interessant

Qua thema's blijft de film sterk en interessant genoeg om te kijken, maar tijdens het kijken hield mij toch ook vooral de vraag bezig hoe gaat deze film had kunnen worden wanneer het geregisseerd zou zijn door iemand met wat meer ervaring wanneer het op dit soort films aankomt. Absoluut zonde, want regisseur/schrijver/acteur Justin Chon heeft de film duidelijk met de juiste bedoelingen gemaakt en het onderwerp lijkt hem ook echt aan het hart te gaan. Maar ik kan echt niet voorbij aan het feit dat de film uiteindelijk teveel dingen niet effectief weet te brengen. Een goede poging, dat wel. Het is immers niet makkelijk om een film als deze te maken en het is knap hoe de film nog wel altijd goed je aandacht weet vast te houden, al is het vaak wel wat lastig om ook daadwerkelijk mee te kunnen gaan met het verhaal.

Prima, maar uiteindelijk niet indrukwekkend

Nog altijd meer dan prima om te kijken als film. Alleen lijkt de kans dat deze film je ook echt gaat raken of een blijvende indruk op je zal achterlaten niet bijster groot door de manier waarop het uiteindelijk met zijn verhaal om weet te gaan.

7/10


Bekijk trailer