Filmrecensie: CODA (2021) Geregisseerd door Sian Heder


Een film met een origineel concept, die desondanks het toch niet kan laten om alsnog een bekende formule te volgen. Het weerhoud "CODA" er gelukkig niet van om een meer dan prima film te zijn om te kijken!

Goede balans

Het knappe aan de film is dat het goed in balans weet te blijven. Het is absolute geen zwaar drama, maar het is ook zeer zeker geen komedie. Het is echter ook niet zo dat de film enorm realistisch is, maar in plaats daarvan zorgt het ervoor dat het een beetje drama, een beetje komedie en een beetje realisme in zich heeft, samengevoegd tot één prima geheel. Het zorgt ervoor dat de film nooit te zwaar wordt, maar ook nooit te overdreven wat zijn komedie en vermaak betreft. Een prima en effectieve balans die "CODA" bovenal een lieve, maar ook zeer veilige film maakt om te kijken. 

Doordat de film nooit volledig voor bijvoorbeeld zwaar drama gaat blijft de film wel wat oppervlakkig, maar erger dan dat: ook behoorlijk voorspelbaar.

Zwart-wit

Qua thema's en gebeurtenissen voelt de film vaak ook wel erg zwart-wit aan. Wanneer bijvoorbeeld iets mis gaat, gaat iets ook echt mis en wanneer iets goed gaat voor een personage, gaat het ook echt goed. Verrassend weinig nuance af en toe, van een film die qua stijl en verhaal vaak wel realistisch aan probeert te doen.

Het is allemaal niet zo heel erg, aangezien de film nog altijd meer dan prima blijft om te kijken. Maar het zijn dingen als dit die wel het verschil maken tussen een hele goede- en een geweldige film. Dat laatste wil "CODA" helaas maar nooit echt worden. Het blijft steken op het niveau van een goede film, die door voor veiligheid en bekende theme's te gaan vaak wel enorm warm- en daardoor ook nog altijd wel effectief aandoet.

Meer dan zomaar een goedkoop trucje

Ik was ergens wel wat bang dat het hele doofheid thema niet meer was dan iets om de film iets origineels mee te geven, terwijl het met zijn verhaal verder verre van originele deed. Een trucje dus zoals je wil, maar ik ben blij om toch te kunnen melden dat het uiteindlijk wel degelijk iets toevoegt.

Het wordt respectvol behandeld en geeft alles net even wat meer lading, vooral in de tweede helft van de film. Het is ook niet geheel toevallig dat de film zijn twee beste en meest krachtige scène met doofheid te maken hebben. Moment waarop de film zowaar aangrijpend wordt, zonder verder te sentimenteel te willen zijn.

Een genre film die goed gedaan is

Uiteindelijk is het waar dat "CODA" een zeer typische coming of age film is, met veel van de bekende genre ingrediënten, maar het is gelukkig wel een typische genre film die erg goed gedaan is. Vooral warm, lief en leuk, met af en toe de juiste benodigde drama om zijn verhaal en personages goed te laten werken. Ook de muziek (wat een belangrijke rol speelt in het verhaal) en acteerprestatie van met name Emilia Jones zijn nog zeer zeker het vermelden waard!

7/10


Bekijk trailer