Filmrecensie: Way Down (2021) Geregisseerd door Jaume Balagueró


Ah, weer een typische heistfilm. Wat is daar mis mee? Niet eens zo gek veel. Het is immers een genre waarbinnen de films vrijwel altijd prima vermaak weten te bieden, ook al lijken ze vaak wel heel erg sterk op elkaar, qua verhaal en personages.

Voelt erg bekend allemaal

En nee. We hoeven ook echt niet te doen alsof deze film, die ook wel bekend staat onder de titel "The Vault", er goed in slaagt om origineel te zijn. Het is niet eens zo nodig voorspelbaar, maar hoe het verhaal zich ontvouwt en ontwikkeld voelt toch wel erg bekend allemaal. Aan de andere kant is het ook prettig dat de film niet geforceerd anders probeert te zijn. Het vertrouwd simpelweg op alle elementen waarvan het weet dat het werkt. 

Simplistisch, maar prettig

En werken doet de film gelukkig goed. Het blijft een vrij luchtige en simplistische film, in de zin dat het niet vol geweld of actie zit. Wel met een aantal leuke personages en bovendien een prettig tempo, waardoor de film werkelijk voorbij vliegt, ondanks dat deze wel bijna twee uur duurt. 

Ook de heist zelf zit vrij aardig in elkaar en blijft wellicht ook nog altijd het meest originele en creatiefste aan de film.

Werkt goed, ondanks tekortkomingen

Maar waar het tempo goed is, kan tegelijk niet hetzelfde over het verhaal of montage gezegd worden. Deze elementen maken de film zelfs ietwat rommelig en zelfs klunnelig om te kijken soms. Dingen gaan niet altijd even lekker over in elkaar en door de montage voelt het zelfs soms alsof bepaalde shots of zelfs hele scènes missen. 

Het is wat vreemd. Over de film als geheel kan namelijk alsnog niet echt gezegd worden dat deze ook slecht in elkaar zit of niet goed gemaakt is. Het is een film die namelijk ondanks zijn gebrek aan budget en actie echt niet onderdoet voor veel andere genrefilms. Ook zeer zeker niet qua stijl.

Niet de sterkste cast

Zoals eerder gezegd heeft de film ook leuke personages, wat één vande redenen is waardoor de film goed weet te werken. Maar dat houdt niet in dat de acteurs ook allemaal even goed in hun rol zijn. We hebben hier toch wat met een B-garnituur te maken, waarbij Freddie Highmore laat zien waarom hij niet vaak in dit soort hoofdrollen wordt gecast, normaal gesproken. Niet dat het acteerwerk van zijn kant nou zo verschrikkelijk is, maar hij mist wel het charisma om dit soort films te kunnen dragen. Net iets teveel schooljongen en niet genoeg man, om het maar wat simplistisch en wellicht ook oneerbiedig te zeggen.

Prima weg te happen

Ondanks alle zwakkere elementen weet de film gelukkig nog wel altijd meer dan prima te zijn om te kijken. Het is vermakelijk en gemakkelijk weg te happen. Misschien niet zozeer een goede bioscoopfilm, maar zodra deze op streamingdiensten beschikbaar komt zal deze ongetwijfeld voor voldoende vermaak zorgen in een groot aantal huiskamers.

6/10


Bekijk trailer