Filmrecensie: Hypnotic (2021) Geregisseerd door Matt Angel & Suzanne Coote


Weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben wel weer eens toe aan een écht goede Netflix original film. Slaagt Netflix daarin met "Hypnotic"? Het korte antwoord is 'nee'. Het lange antwoord is 'zeer zeker niet'. Maar lees gerust verder, wil je weten waarom.

13 uit een dozijn

Bij sommige films vraag ik em oprecht af waarom ze ooit het groene licht gekregen hebben om gemaakt te kunnen worden. Blijkbaar is het al genoeg dat het concept een bepaalde doelgroep aan zal spreken en doet het verhaal of originaliteit er beduidend minder toe.

Iedereen die ook maar slechts een handjevol films per jaar kijkt zal niet onder de indruk zijn van wat "Hypnotic" probeert te doen en te vertellen.

Voorspelbaar en ongeloofwaardig

Het is vrij problematisch dat je als kijker al vrij vroeg doorhebt wat er exact gaande is. Het is namelijk ook echt niet zo alsof de film zelf hier een enorm geheim van probeert te maken. Het is dan ook onduidelijk waar de film zijn mysterie en spanning vandaan probeerde te halen en  voor het grootste gedeelte is de film dan ook weinig verheffend of verrassend om te kijken.

Uiteraard probeert de film je nog wel een aantal keer op het verkeerde been te zetten, maar de ontwikkelingen en keuzes die sommige personages maken zijn zo volslagen idioot (sorry, maar ik heb er echt geen ander woord voor), dat ze totaal niet werken. Zelfs voor film-standaarden gaat deze film volledig de mist in met wat wel en niet als geloofwaardig genoeg werkt, binnen de context van de film. Je zal de personages eerder haten dan met ze meegaan, in de keuzes die ze maken. Niet de acteurs hun schuld, maar zeker wel van de schrijver en de twee regisseurs, die dingen nooit goed of interessant genoeg weten te maken voor de kijker.

Totaal onaantrekkelijk

Het is ook een film die er visueel verschrikkelijk standaard uitziet. Professioneel en kunding, maar totaal zielloos, met zijn veelal bleke kleuren. Het voegt niets toe aan de sfeer of spanning van de film en nooit wordt er eens een leuk trucje uitgevoerd, terwijl het concept van de film daar wel lichtelijk om roept. Je maakt een film over hypnose...maak het lekker psychedelisch, maak het lekker gek, maak het lekker nachtmerrie-achtig. Doe in ieder geval iets, in plaats van zo enorm neutraal te blijven qua stijl.

Voor niemand aan te bevelen

Ik weet dat het klinkt alsof ik deze film haat...En in zekere zin is dat ook zeer zeker zo. Ik heb er niet eens zoveel problemen mee wanneer een film voor een standaard en voorspelbaar verhaal zou gaan, maar wanneer het er vervolgens ook niet in slaagt om dingen of interessant of vermakelijk te maken, kan ik de film aan werkelijk niemand aanbevelen.

4/10


Bekijk trailer