Filmrecensie: The Perfect Christmas (2023) Geregisseerd door Anthony Hackett


Bij sommige films kost het wat moeite om het zelfs ook maar een film te kunnen noemen. "The Perfect Christmas" is eigenlijk niet veel meer dan een rommeltje van losse en onsamenhangende momenten, vol met vervelende personages en zwakke humor.

Volgt niet echt een verhaal

Vraag me alsjeblieft niet om het verhaal te beschrijven, want ik heb werkelijk geen idee. Dit komt niet doordat dingen onnodig ingewikkeld worden gemaakt, maar puur doordat de film niet eens moeite doet om een echt verhaal te volgen.

Een lijn valt dus niet echt in de film te ontdekken, maar ook als een film die vertrouwd op losse scènes heeft het veel te weinig te bieden. De momenten zijn allemaal vrij simplistisch geschreven, zonder enige diepgang of goede opbouw. Het is dan ook zeer zeker niet een kerstfilm om lekker mee in de kerststemming te kopen, of één die plezierig zou zijn om met het gehele gezin te kijken.

Simpelweg niet leuk

Meest vervelende aan de film is misschien nog wel dat het simpelweg niet leuk is. De humor is vrij zwak, tenzij je het hilarisch zou vinden om te kijken naar een familie die elkaar enorm slecht behandeld en neerhaalt,want daar is eigenlijk wel waar de komedie van de film vaak op neerkomt. Het is behoorlijk vervelend om naar te kijken en maakt dat je de personages ook nooit leuk of aardig genoeg gaat vinden om echt met ze mee te kunnen leven.

Zwak aan de komedie is verder dat het dingen vaak maar zo lang mogelijk door laat gaan, in de hoop dat de lach dan vanzelf zal gaan komen. Het is alsof de regisseur niet wist wanneer 'cut' te roepen en tijdens het monteren niemand wist waar scènes te eindigen.

Zonder goede boodschap

Ik kan ook niet echt zeggen dat het een film met een boodschap is, zoals veel kerstfilms wel willen hebben.

Het is geen film over de waarden van familie of de kracht en magie van het kerstfeest. Of tenminste: de film doet werkelijk niets goed om dit ooit sterk uit te kunnen dragen. Het probeert ergens wel het Christelijke woord te verspreiden, maar doet dit ten midden van kinderachtige humor en vervelende pesonages, waardoor het al snel al zijn waarde en kracht weet te verliezen. Het is absoluut geen film om goed serieus te kunenn nemen, ook niet op de momenten dat de film dit duidelijk wel zou willen.

De acteurs leken tenminste wel plezier te hebben

Het lijkt er nog wel op alsof de acteurs op zijn minst wat plezier hadden tijdens het maken van deze film. Dit weet echter dus niet te voorkomen dat de personages alsnog vrij vervelend om te volgen zijn en de humor ook nooit goed uit de verf weet te komen.

Een kerstfilm om over te slaan

Een film die verre van leuk om te kijken is en ook zeker niet hartverwarmend. Een kerstfilm die je dit jaar (en de daaropvolgende jaren overigens ook) gerust over zou mogen slaan.

3/10


Bekijk trailer