Filmrecensie: A Christmas Serenade (2023) Geregisseerd door Roger M. Bobb


Kwalitatief zijn dit vaak niet de meest indrukwekkende films om te kijken. Goedkoop gemaakt en vrij simpel qua opzet, maar wanneer het erin slaagt om een vermakkelijke en warme sfeer neer te zetten is dit allemaal geen al te groot probleem. Dit is echter niet iets waar "A Christmas Serenade" ook heel goed in weet te slagen.

Erg gemakkelijk

Het voelt allemaal wel heel erg gemakkelijk en simplistisch deze film. Het neemt niet goed genoeg de tijd en moeite om dingen effectief op te bouwen, waardoor de film ook vrij constant iets afstandelijks blijft houden. 

Het is zeker geen leuke of hele warme kerstfilm om te kijken, waar ook nog eens bij komt dat het wel erg weinig verrassingen te bieden heeft. Het verloopt exact zoals je zou verwachten en doet verder ook vrij weinig om dingen enigzins origneel te maken.

Zelfs wat vervelend

De film zorgt er ook nooit goed genoeg voor om dingen goed kloppend te maken. Mensen werken elkaar tegen zonder goede reden en maken dingen onnodig lastig voor elkaar, wat de film geen goede spanning of meeslependheid oplevert, maar dingen eerder juist vrij vervelend maakt.

Wellicht dat het ook allemaal net even iets vervelender om te volgen is omdat je dus weet hoe dingen verder zullen gaan verlopen en uiteindelijk aflopen. Een te luie film, die ook te weinig doet om bijvoorbeeld met zijn sfeer of humor er alsnog voor te kunnen zorgen dat de film een goede genrefilm om te kijken zou zijn.

Goedkope uitstraling

Het helpt de film ook zeker niet dat het nooit heel lekker oogt. Niet dat de film per se een enorm goedkope uitstraling heeft, maar wel degelijk één die typisch is voor een tv-film. Simpel camerawerk, matige belichting en montage waardoor de film nog rommeliger oogt.

Het is dan ook geen heel lekker lopende film. Met het tempo is vrij weinig mis, maar doe hoe het dingen in beeld brengt en vertelt weet het nooit heel interessant en geslaagd te worden.

Liefde zonder vonken

Niet 'interessant' en 'geslaagd' kan ook zeker over het liefdesverhaal zelf worden gezegd. Het is niet bepaald iets waar de vonken vanaf spatten. 

Van goede chemie is dus duidelijk geen sprake, maar dat komt in dit geval ook met name door het schrijfwerk. Qua persoonlijkheid lijken de twee hoofdpersonen vrij weinig met elkaar gemeen te hebben en ze hebben zelfs wat trekjes waardoor het niet hele leuke mensen om te volgen zijn. Vrij weinig reden dus ook waarom je als kijker graag zou willen zien dat deze twee personen elkaar uiteindelijk (opnieuw) zullen gaan vinden.

Zeker niet geslaagd

De film is uiteindelijk te onbeduidend om je er al te veel aan te kunnen storen, maar enorm leuk om te kijken is het ook zeker niet. Te gemakkelijk, te voorspelbaar en zonder een goede sterke kern. Voor een romantisch kerstfilm heeft het te weinig warmte en liefde in zich om het als geslaagd te kunnen zien.

5/10


Bekijk trailer