Filmrecensie: Candy Cane Lane (2023) Geregisseerd door Reginald Hudlin


Een film die op papier echt wel leuk- en als een goed idee lijkt, maar die het in de praktijk niet lukt om een goede balans te vinden, waardoor het ook een warme en leuke kerstfilm voor het hele gezin weet te worden.

Zit rommelig in elkaar

Het is zelfs vrij opmerkelijk te noemen hoe rommelig de film is opgebouwd. 

Het begin van de film spreek voornamelijk een volwassen publiek aan met zijn volwassen familie thema's, terwijl de rest van de film een totaal andere benadering kiest, die gerust aan kinderachtig omschreven kan worden. Kinderachtig qua humor, maar ook zeker qua verhaal. Het is allemaal wel erg simplistisch en gemakkelijk, waarbij logica vaak ook geen enkele rol lijkt te spelen.

De contrasterende stijlen en benaderingen van de film zijn vrij vervelend, omdat het elkaar op werkelijk geen enkele manier goed weet te versterken. In plaats daarvan leidt het alleen maar af van elkaar, waardoor geen van de stijlen ooit goed uit de verf weet te komen.

Een overdaad aan magie

Het is met name verwarrend hoe de film van één die gegrond is in de echte wereld, gaat naar één waarin de ene meest belachelijke gebeurtenis na de andere gebeurt.

Niets mis met een kerstfilm die een beetje magie gebruikt. Graag zelfs, aangezien dit absoluut positief bij kan dragen aan de sfeer en het vermaak. Deze film weet het echter werkelijk niet goed te doseren, met als gevolg dat je vaak aan overdaad aan magische belachelijke gebeurtenissen krijgt, waardoor je na verloop van tijd niets eens meer zal weten wat er exact gaande is.

Is dit zelfs niet meer leuk voor jonge kinderen? Om eerlijk te zijn denk ik dat ze zich nog wel degelijk prima met deze film zouden kunnen gaan vermaken dankzij alle magische momenten. Probleem is alleen dat de kans erg groot is dat ze na de eerste 20 minuten al zijn afgehaakt, waarin voor hen werkelijk niets leuks of magisch gebeurt.

Niet genoeg Eddie Murphy

Ergens is het moeilijk te geloven dat een komedie met Eddie Murphy niet leuk zou zijn, ookal liggen zijn beste dagen objectief gezien al een tijdje achter hem. En eerlijk is eerlijk: hij weet de film ook echt nog wel wat waarde en kwaliteit mee te geven. Qua acteerwerk en timing blijft het overduidelijk dat hij zijn gevoel voor komedie nog altijd niet is verloren, alleen is het met name het script en de rommelige benadering van het verhaal die ervoor zorgt dat zelfs de grootste Eddie Murphy fan weinig te genieten zal hebben.

Dit is dus zeker niet Eddie Murphy zijn schuld, al draagt hij als producent van de film hier ook degelijk wel wat verantwoordelijkheid voor. Het is echter niet zo dat zijn rol niet goed zou zijn of hij als acteur te weinig in druk weet te maken. Sterker nog, ik zou graag meer van Eddie Murphy in deze film gezien willen hebben. De film kiest er echter voor om te veel andere personages in de film te hebben, wat ook verder bijdraagt aan het rommelige en warrige gevoel. Het is ook enorm onnodig hoe een aantal grote en bekende acteurs opdraven in deze film, voor een rol van vaak hoogstens 5 minuten.

Moelijk om met de film mee te kunnen gaan

Ondanks dat de film gevuld is met magie en fantasie voelt het voornamelijk plichtmatig en fantasieloos. Het weet nooit op een leuke manier te verrassen en de film doet te weinig zijn best om dingen sterk genoeg met elkaar te verbinden of om het op een bepaalde manier 'geloofwaardig' te maken. 

Een bepaalde geloofwaardigheid die nog altijd wel degelijk nodig zou zijn om het verhaal goed te laten werken en om het meeslepend te kunnen maken. Het zal je nu echter weinig kunnen schelen wat er met de verschillende personages gebeurt.

Geen geslaagde film

De film oogt wellicht leuk en kwalitatief prima, maar de rommelige benadering en botsende stijlen zorgen er bij vlagen zelfs voor dat de film soms vrij vervelend is, al blijft het zeker niet zonder zijn vermakelijke momenten. Een goed geslaagde, leuke en warme kerstfilm valt het echter zeer zeker niet te noemen.

5/10


Bekijk trailer