Filmrecensie: Knock at the Cabin (2023) Geregisseerd door M. Night Shyamalan


Probleem voor M. Night Shyamalan is wel een beetje dat hij met zijn eerste films de lat zo ongelooflijk hoog heeft gelegd, dat al zijn andere films vaak al snel tegenvallen, ook al zijn ze verre van slecht. Zo is ook "Knock at the Cabin" echt geen slechte film, maar kan ik tegelijk ook niet zeggen dat het een volledig effectieve is.

Limiteert zichzelf opnieuw onnodig

Na "Old" limiteert M. Night Shyamalan zijn film opnieuw voornamelijk tot één locatie. Een keuze die niet bijzonder uitpakt, omdat het de film eigenlijk niet veel weet te brengen. Zo maakt het de film bijvoorbeeld niet extra claustrophobisch of spannend en begint het na verloop van tijd alleen maar tegen de film zelf te werken dat het zich voornamelijk op één en dezelfde locatie afspeelt. 

Niet dat de film in herhaling valt, maar er is duidelijk ook maar zoveel dat de film met zijn concept en locatie kan doen. Het idee erachter blijft goed en in zekere zin geeft het de film ook echt nog altijd wel iets origineels, maar voor het verhaal doet het uiteindelijk te weing.

Meer mysterieus dan spannend

De film is ook absoluut meer mysterieus dan spannend. Het weet er wel aardig voor te zorgen dat je benieuwd raakt wat er allemaal nog meer zal gebeuren en waar alles uiteindelijk naar toe zal leiden, maar het is lastig om er verder ook maar iets bij te voelen.

Het is wat jammer hoe de spanning, in tegenstelling tot zijn mysterie, nooit goed wordt opgebouwd, waardoor veel van de gebeurtenissen uiteindelijk geen grote indruk weten te maken. Het is daardoor ook wel wat lastig om daadwerkelijk geïnteresseerd te blijven, ondanks de goede mysterie.

Psychologische spelletje

De film blijft echt nog wel heel aardig en origineel om te kijken. Het is vermakelijk en weet het psychologische spelletje vaak ook prima te spelen.

Zo zul je je vrij constant af blijven vragen wat er exact gaande is en wat écht de waarheid achter alles is. Dit is gelijk echter ook wel alles wat er in het verhaal gaande is. De film probeert zo af en toe wat extra lagen te creëren, maar het blijft hier tegelijk ook wat voorzichtig mee. Niet dat het de film per se simplistisch of oppervlakkig maakt, maar het houdt zeker wel iets eentonigs over zich heen.

Grootste verrassing zit niet in het verhaal

Grootste verrassing in deze film blijft Dave Bautista. Het is eigenlijk geen verrassing meer dat hij goed kan acteren, maar wat wel verrassend is, is dat hij misschien wel zijn beste rol tot nu toe speelt in deze film. 

Het is gelijk ook het enige personage die de film écht naar een hoger niveau weet te brengen, ondanks dat de verdere film ook echt wel voldoende goede andere acteurs heeft. Het script geeft ze echter niet enorm veel te doen, waardoor het ook wat lastig voor ze is om indruk te kunnen maken. Dit lukt alleen Bautista, door zijn rol knap zowel dreigend als sympathiek te spelen. Een zeer effectieve combinatie voor een film als deze.

Prima tussendoortje

Een film die echt wel voldoende vermaak en mysterie weet te bieden om dit een prima kijkervaring te maken. Een fijn tussendoortje, om het maar zo te zeggen, die verder geen enorme indruk weet te maken. Daar blijft het veelal te eentonig en zeker ook niet spannend genoeg voor, al maakt zijn mysterie nog altijd een hoop goed in dit geval.

6/10


Bekijk trailer