Filmrecensie: M3GAN (2022) Geregisseerd door Gerard Johnstone


Een film die uiteindelijk meer vermaak dan klassieke horror weet te bieden, wat echter natuurlijk niet per definitie iets slechts hoeft te zijn. Toch is het gebrek aan echte geloofwaardigheid in dit geval wel iets wat de film ervan weerhoudt om echt effectief en geweldig te worden.

Origineel, ondanks zijn voorspelbaarheid

Het loont om origineel te zijn. Ondanks dat het idee van een kwaadaardige pop/robot echt niets nieuws is zou ik "M3GAN" toch als een behoorlijk origineel willen kenmerken. Het weet zijn eigen stijl te vinden, waarbij het wel jammer blijft dat het verhaal zelf weinig echte verrassingen te bieden heeft.

Het verloopt vrij voorspelbaar, waar ook nog eens bovenop komt dat het verhaal er niet echt in weet te slagen om dingen binnen de context van de film heel geloofwaardig over te laten komen.

Weinig geloofwaardig

Want is het geloofwaardig dat een pop, eigenlijk vanuit het niets en zonder echt goede reden, ogenschijnlijk zo makkelijk in een moordobject veranderd? De film is hier in ieder geval weinig subtiel mee en lijkt ook wel erg op de meegaandheid van de kijker te vertrouwen.

Tot op zekere hoogte is het natuurlijk ook echt niet lastig om met een vermakelijke film zoals deze mee te gaan. Het concept op zichzelf is immers ook al niet iets wat je erg serieus kunt nemen. Toch houdt het ook echt wel iets simplistisch, waar het te weinig tegenover weet te stellen. Het vermaak van de film weet de film te dragen, alleen tot slechts op zekere hoogte. Het kan er niet voor zorgen dat het ook tot iets uit weet te groeien wat meer is dan vermakelijk en 'slechts' oké.

Blijft wat achter met zijn horror en spanning

Chucky hoeft dan ook absoluut niet bang te zijn dat het van de troon gestoten zal gaan worden als de ultieme killer doll. 

Dit is ook met name omdat de film qua spanning en horror eigenlijk vrij weinig te bieden heeft. De opbouw is weinig subtiel en hoe M3GAN in staat is om dingen te leren en meer en meer losgeslagen begint te raken lijkt te willekeurig en er vooral op gericht om het verhaal op een zo simplistisch mogelijke manier naar een bepaald punt te brengen, waarvan je bij voorbaat al weet dat het allemaal zal gaan gebeuren.

M3GAN ziet er misschien wat eng uit door hoe onnatuurlijk ze oogt, maar toch lijkt ze nooit iemand die je niet meer één goed geplaatste klap of schot uit zou kunnen gaan schakelen. Echt enorm dreigend komt ze dan ook niet over, ook doordat de film nooit overdreven geweldadig of bloederig wordt.

Plezierige film

Toch heb ik heus ook wel voldoende plezier beleefd aan de film. Zoals gezegd richt de film zich meer op het bieden van vermaak dan goede horror, wat er zeker voor zorgt dat de film ook prima te kijken valt.

Het blijft ook uitermate knap hoe M3GAN er zelf uitziet en ik kan me goed voorstellen dat veel mensen zullen twijfelen of ze nou naar een pop of een acteur achter een masker zitten te kijken. Erg overtuigend gedaan en ook een reden waarom de film echt nog wel goed weet te werken, ondanks zijn zwakheden.

Alleen prima als simpel vermaak

Voor goed vermaak is het prima om "M3GAN" te gaan kijken, maar wanneer je meer opzoek bent naar een goed verhaal, echte spanning en bijbehorende verrassingen en/of overtuigende horror is het beter om opzoek te gaan naar een andere film.

6/10


Bekijk trailer