Filmrecensie: Faith Heist: A Christmas Caper (2022) Geregisseerd door J.B. Sugar


Deze film is toch wat raar in de zin van dat het echt wel alle ingrediënten van een aardige genrefilm in zich heeft. Het geheel wordt echter dermate matige verteld dat zelfs zijn humor deze film niet meer kan redden.

De komedie komt beter los dan het verhaal

De film weet vrij snel en ook vrij gemakkelijk lekker los te komen met zijn komedie, maar met het verhaal heeft het duidleijk meer problemen. Best opvallend, aangezien het verhaal werkelijk niets is wat nog nooit eerder gedaan is en zelfs vrij standaard en simplistisch genoemd zou kunnen worden. Het soort verhaal dat voelt alsof het oorspronkelijk het script van een afgewezen Paul Blart: Mall Cop vervolgfilm was.

Vrij letterlijk, omdat het duidelijk dezelfde patronen volgt en ook niet geheel belangrijk: zich vrijwel volledig in een winkelcentrum afspeelt.

Beperkt zichzelf onnodig

Het is mij ook wat onduidelijk waarom de film zichzelf zo enorm beperkt door zo goed als het gehele verhaal op één plek af te laten spelen. Het geeft de film iets enorm goedkoops en simplistisch, terwijl de film er verder echt niet uitziet alsof het geen redelijk budget om mee te werken had.

Het zorgt er bovendien voor dat qua variatie er ook vrij weinig te genieten valt. Ondanks dat de film nauwelijks 90 minuten kort is, is de kans vrij groot dat je je er al veel eerder echt klaar mee zal gaan voelen.

Los zand

De film had nog altijd gewoon leuk om te kijken kunnen zijn, aangezien het daar ook echt wel de humor voor heeft, maar het verhaal maakt het wel erg lastig om van dingen te kunnen genieten.

Ondanks dat het verhaal enorm simpel is, weet het toch vrij rommelig te zijn. Het hangt een beetje als los zand aan elkaar, door niet goed voor één hoofdpersoon te kiezen. De film zit vol met tal van personages, die ieder ook werkelijk uniek genoeg zijn, maar de onderlinge verhoudingen zijn verder niet heel sterk. Het is vaak meer alsof je naar drie verschillende verhaallijnen- met ieder hun eigen hoofdpersoon zit te kijken, zonder dat dingen ooit goed samen weten te komen.

Cliché en te gemakzuchtig

Het duurt ook werkelijk veel te lang voordat de film een goede focus weet te vinden. Doordat het vaak alle kanten opspringt met zijn verhaal, zonder dat subplots zich tot iets goed door weten te ontwikkelen, verliest het vaak ook het grotere plaatje uit het oog.

Pas na ongeveer een uur komt de film tot rust, waarna de film echter niet verder weet te komen dan het vertellen van een enorm cliché genre verhaal, die niet eens enorm zijn best doet om ooit te verrassen. En niet dat de film niet eerder ook al wat simplistisch en kinderachtig was wat zijn personages, humor en verhaal betreft, maar misschien juist wel hierdoor lijkt het te denken dat het met een hoop weg kan komen in het laatste gedeelte van de film.

Nooit goed of heel leuk

Qua komedie en acteerwerk echt zo'n slechte film nog niet, maar desondanks toch wordt het nooit goed of heel leuk om te kijken, door het enorm matige en standaard verhaal en met name ook de manier waarop het wordt verteld.

4/10


Bekijk trailer