Filmrecensie: Werewolf by Night (2022) Geregisseerd door Michael Giacchino


Wanneer je één korte film zou moeten kiezen om deze Halloween te kijken, is "Werewolf by Night" zo'n slechte keuze nog niet. Korte films kennen logischerwijs vaak een aantal beperkingen, maar daar laat deze film zich over het algemeen niet door tegenhouden. Het vermaakt, terwijl het er ook nog eens in slaagt om een behoorlijk verhaal neer te zetten.

Klassiek ontmoet modern

Ja, wat zeker duidelijk is, is dat de makers goed naar klassieke horror uit met name de jaren '30 hadden gekeken. Het slaagt er zeer goed in om de sfeer van deze oude films te vangen en om het in deze film te gebruiken terwijl het er tegelijkertijd ook alsnog zijn geheel eigen draai aan weet te geven.

Want wat met name knap is, is hoe de film zijn ouderweste sfeer en benadering weet te combineren met meer moderne elementen. Zo doet de film zeer zeker niet oubollig aan en is het ook behoorlijk gevuld met moderne special effects. Dingen die echter niet vloeken met elkaar en juist wonderbaarlijk goed samen weten te gaan in deze film. Het zorgt er vooral ook voor dat "Werewolf by Night" een zeer originele korte film om te kijken is, zonder dat het overdreven veel met zijn verhaal hoeft te doen.

Weet het beste van dingen te maken

Aangezien het een korte film is, is ook het verhaal behoorlijk rechtlijnig. Dat houdt in dat er nauwelijks afleidingen in het verhaal aanwezig zijn en het zich op één verhaallijn en slechts een handjevol personages concentreert.

Het lukt de film ook heel behoorlijk om in een relatief korte tijd een aantal zeer goede personages neer te zetten. Op de juiste momenten weet de film je voldoende achtergrond te geven waardoor je de personages vrij aardig leert kennen en veel over hun persoonlijkheid te weten komt en ook nog eens begrijpt, waardoor de personages goed en leuk om te volgen zijn. Het helpt in dit geval ook zeker dat de personages door een aantal goede acteurs worden gespeeld, zoals Gael García Bernal en Laura Donnelly.

Voor iedereen

Dat de film verder niet enorm veel met zijn verhaal hoeft te doen, heeft het te denken aan zijn concept. Het is een concept dat de film enorm veel vermaak weet te geven en een goed excuus om maar met zoveel mogelijk monsters en klassieke horror scènes op de proppen te komen. Dit is dan ook dan hoofdreden waarom liefhebbers van klassieke horror nog altijd het meeste van deze film zullen kunnen gaan smullen.

Maar gelukkig stelt het concept ook een ieder ander prima instaat om ervan te kunnen smulen. Het is enorm gemakkelijk om te volgen doordat het constant enorm rechtlijnig weet te blijven, met een prettig tempo en ook nog eens voldoende variatie en creativiteit.

Michael Giacchino

De film is niet alleen zeer knap geregisseerd door Michael Giacchino, maar ook zijn muziek vormt een absoluut hoogtepunt van deze film. Het helpt enorm om de juiste sfeer te creëren, Het doet absoluut aan de horrorfilms van weleer denken, maar net zoals de film als geheel weet het tegelijk ook nog altijd zijn geheel eigen draai eraan te geven, waardoor het ook nog altijd origineel weet te werken.

Een nieuwe Marvel-Halloween traditie is geboren?

Nee, niet alles wordt even sterk afgerond en ik had persoonlijk ook graag meer van een aantal personages willen zien, maar over het algemeen kan deze film absoluut als een zeer geslaagde beschouwd worden. Het weet goed vermaak, avontuur en actie, in een heerlijk, goed uitizend, klassiek horror jasje te bieden, terwijl het ook nog altijd knap een eigentijdse moderne draai aan dingen weet te geven. 

Dit soort films van Marvel mogen van mij wel een traditie worden, iedere Halloween.

8/10


Bekijk trailer