Filmrecensie: Blade of the 47 Ronin (2022) Geregisseerd door Ron Yuan


Deze film is toch wel ietwat een raar geval. Aan de ene kant is het namelijk een behoorlijk slechte, maar tegelijkertijd blijft het absoluut niet zonder zijn kwaliteiten.

Echt niet vervelend voor de liefhebber

Laat ik beginnen met zeggen dat wanneer je van Japanse vechtfilms met zwaardkunsten houdt, deze film echt niet vervelend om te kijken is. De actie is duidelijk ook het beste wat deze film te bieden heeft, waardoor het des te meer jammer is dat al het andere zo enorm achterblijft in deze film.

Slecht schrijfwerk

De visuele stijl en vechtkunsten in de film kunnen echt niet verbloemen dat het qua verhaal wel erg matig in elkaar zit allemaal.

Het is niet eens zo zeer rommelig, maar wel enorm simplistisch en werkelijk verre van geloofwaardig of verrassend allemaal. Door het schrijfwerk weet verder maar weinig in de film te werken. Het neemt een hoop van het plezier weg en het maakt het wel erg lastig om je ook maar met iets of iemand in deze film verbonden te voelen. De personages zijn uniek genoeg, maar hebben tegelijkertijd wel erg weinig persoonlijkheid, terwijl ook het verhaal er verder niet in slaagt om dingen ook maar enigzins interessant of spannend te kunnen maken.

Knap gemaakt, gezien zijn middelen

En ja, toch houdt de film zo zijn kwaliteit. Ondanks dat het duidelijk met een erg laag budget gemaakt is, zit het verder wel bewonderingswaardig goed in elkaar. Het ziet er oprecht goed uit, met een prettige visuele stijl en zeer goed in beeld gebrachte vechtscènes.

Omdat het verhaal verder weinig om het lijf heeft biedt de film gelukkig zijn actie ook meer dan genoeg ruimte. Het houdt het tempo ook lekker in de film, waardoor het vaak niet eens zo slecht of vervelend om te kijken is, terwijl je in je achterhoofd echt wel blijft houden dat hetgeen waar je naar zit te kijken verre van geweldig is allemaal.

Uiteraard niet de meest geloofwaardige film

Het is een film die zich ook wel erg op mythologieën en magie richt, wat zeker ten koste gaat van de geloofwaardigheid en de film wat belachelijk om te kijken maakt af en toe. Zoals de titel ook al een beetje doet vermoeden, is het sterk geïnspireerd op de 2013 film "47 Ronin", die op zichzelf ook al verre van een geweldige film was. 

Gelukkig blijft de film ook wel eigenzinnig genoeg van zichzelf. De stijl is misschien nooit heel overtuigend qua geloofwaardigheid, maar qua vermaak valt er verder vrij weinig over te klagen.

Slecht, maar niet zonder zijn vermaak

Ondanks dat de film echt geen goede is weet het gelukkig nog wel altijd prima vermaak te bieden, waardoor het zo zijn waarde blijft houden. Toch zijn er duidelijk betere (genre)films die je zou kunnen gaan kijken in plaats van deze.

5/10


Bekijk trailer