Recensie: The Sandman (2022)


Het kijken van "The Sandman" is bij vlagen geweldig, maar vaker dan dat toch ook wat frustrerend. Het potentieel is duidelijk zichtbaar, maar hoe de serie hier mee omgaat is lang niet altijd even succesvol te noemen.

Grootste probleem is dat de serie ergens tussen een anthologie serie en een meer rechtlijnige serie die één duidelijk verhaal volgt in zit. Doordat de serie nooit duidelijk echt één kiest is het soms wat een rommeltje om te kijken. Onsamenhangend, zelfs wanneer je alle afleveringen direct achter elkaar zou kijken.

Hoe de serie op mij overkomt is dat we hier naar twee verschillende seizoenen zitten te kijken, of misschien zelfs twee totaal verschillende series, die om wat voor reden dan ook uiteindelijk in één seizoen waren samen gegooid. Iedere keer wanneer dingen zich interessant lijken te ontwikkelen en de serie personages introduceert die dingen duidelijk opleuken en interessant maken, laat de serie dit totaal vallen, om vervolgens voor een geheel ander verhaallijn te gaan met ook andere personages.

Er is uiteindelijk te weinig aanwezig in veel van de verschillende afleveringen om dingen goed met elkaar te verbinden. Dit zou prima- en verder ook geen enkel probleem zijn voor een anthologie serie, maar het zijn de eerste afleveringen van dit seizoen die gelijk duidelijk maken dat je hier ook wel degelijk naar een serie zit te kijken die een groter verhaal wil vertellen, van zijn eerste aflerving tot de laatste. Een groter verhaal dat de serie zelf uiteindelijk vrij snel uit het oog verliest, om vervolgens alle kanten mee op te gaan.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat om de paar afleveringen de focus totaal verschuift en The Sandman zelf in zijn eigen serie vaak niet meer dan een bijrol vervult. Iets wat je na het zien van de eerste afleveringen absoluut ook nog niet zou verwachten. Het is ook absoluut geen toeval dat de eerste helft van de serie beduidend beter om te kijken is dan de tweede. Het lijkt meer een doel te hebben en het is prettig dat het zich lijkt te concentreren om een vaste groep van personages heen, maar wat de tweede helft van dit seizoen na verloop van tijd dus totaal laat varen, om dingen een geheel andere richting me op te nemen, die helaas stukken minder interessant of vermakelijk om te kijken is.

Je zou je uiteindelijk zelfs kunnen afvragen wat het grotere doel van het verhaal was. In de kern lijkt het namelijk goed en interessant, maar in de praktijk is het iets waar de serie nauwlijks iets mee weet te doen. Laat maar zien wie The Sandman precies is en hoe hij zijn rijk weer langzaamaan op weet te bouwen, in plaats van na verloop van tijd op personages te gaan concentreren die niets aan het grotere verhaal toe lijken te voegen. Het is geen serie met een duidelijk groot gevaar of een grote slechterik. De slechteriken die in de serie zitten hebben uiteindelijk alleen maar vage motieven en het is onduidelijk voor wie ze nou eigenlijk precies een gevaar vormen. Een reden waarom dit seizoen van "The Sandman" uiteindelijk toch ook wat nutteloos aanvoelt.

Het is te hopen dat voor het tweede seizoen, die ongetwijfeld zal gaan volgen, het de makers lukt om een betere focus te kunnen vinden, om alle afleveringen en ook personages beter met elkaar te kunnen verbinden. Want nee, ik weiger ook absoluut te geloven dat er niet meer met het concept gehaald kan worden. Immers, met een concept zoals deze, over dromen, zijn de mogelijkheden eindeloos.

De serie is dan ook absoluut op zijn best tot nu toe wanneer het meer op zijn fantasie aspecten concentreert. Het laat zien dat het daar ook wel degelijk goed creatief mee kan zijn en het valt ook niet te ontkennen dat de serie er vaak prachtig uitziet met zijn fantasie werelden en special effects. 

Dat veel van de personages niet helemaal goed uit de verf komen ligt ook zeker niet aan de acteurs. Ze proberen er duidelijk het beste van te maken, al kun je je ook afvragen of Tom Sturridge uiteindelijk wel charismatisch genoeg is om de hoofdpersoon in deze serie te zijn. Of misschien beter gezegd, of hij hem wel op de juiste manier weet te spelen. Het is bewust dat hij vaak wat levenloos en emotieloos rondloopt, maar de serie weet je vaak daarnaast ook te weinig te geven waardoor je alsnog geïnteresseerd in hem zou zijn en zijn motivaties goed zou begrijpen.

Aan de ene kant blijft dit er wel voor zorgen dat de serie een grijs gebied kan blijven bewandelen. Het probeert je niet te overtuigen van wie wel of niet slecht is en laat in plaats daarvan vaak juist de slechte kant van goede 'mensen' zien, zonder ze direct ook in slechteriken te veranderen. Dit geldt in zekere mate ook voor zijn hoofdpersoon, waarvan je je af kunt blijven vragen of hij uiteindelijk meer goed dan kwaad doet en wat zijn precieze rol in het grotere geheel is. Dat laatste blijft echter wel iets waar de serie maar wat mee blijft aanrommelen. Het voelt als iets dat je cosntant een hoop beloofd, maar je uiteindelijk maar weinig laat zien. Echte conclusies worden er nog niet getrokken in dit seizoen, maar dat is hopelijk iets waar komende seizoenen verder op voort zullen gaan borduren.

In die zin bouwt dit eerste seizoen van "The Sandman" ook wel degelijk een aantal zaken goed op. Het is ook zeker interessant om te zien hoe bepaalde verhaallijnen en personages zich verder zullen gaan ontwikkelen en ik heb dan ook sterk het gevoel dat we nog lang niet het beste van de "The Sandman" hebben gezien.

En dit seizoen heeft wel degelijk al een aantal afleveringen die geweldig om te kijken zijn met tal van spanning en oprecht goed schrijfwerk, met interessante thema's. Het is dan ook wat jammer om te constateren dat dit niveau uiteindelijk niet constant genoeg is en dat met nme de tweede helft van dit seizoen wel een enorm groot verval laat zien.

Kom dus ook maar op hoor, met de volgende seizoenen van "The Sandman". Het zit er namelijk echt wel in, ondanks dat dit seizoen nog wat rommelig en onsamenhangend is. Misschien ook een serie die er baat bij zou hebben dat alle afleveringen door  één en dezelfde persoon zou worden geregisseerd, tenzij ze zouden besluiten volledig zouden besluiten om voor een anthologie serie te gaan. Beide benaderingen zouden kunnen werken, zolang de serie maar een duidelijke beslissing hierin neemt. Iets wat dit seizoen nog niet goed durft te doen.

6/10