Filmrecensie: My Favorite Girlfriend (2022) Geregisseerd door Amanda Raymond


Heb je je wel eens afgevraagd waarom relatief weinig low-budget komedies bestaan? Het is immers niet zo alsof het bakken met geld kost om te maken. De reden is echter vrij duidelijk. Komedie is enorm lastig om goed te laten werken. De timing, het verhaal, de personages, de dialogen. Allemaal dingen waar deze film ook overduidelijk veel moeite mee had.

Vrij verschrikkelijk

Ik ga er verder ook geen doekjes om winden: deze film is vrij verschrikkelijk om te kijken. Ja, het is oprecht slecht met zo'n beetje alles wat het probeert te zijn en doen.

Probleem is dan ook niet eens zozeer dat de film nooit echt grappig weet te zijn, maar er is simpelweg niets wat wel écht goed weet te werken.

Klungelig

Het is een film die overduidelijk voor een lieve en luchtige sfeer gaat, maar niet echt een goed idee lijkt te hebben hoe het alles kan laten werken. 

In veel opzichten is het niet eens een low-budget film, maar meer één die tegen het niveau van een amateurproject aanzit. Het camerawerk, de montage, het acteerwerk. Het voelt allemaal net even iets te klungelig vaak, wat er ook zeer zeker voor zorgt dat het nooit lukt om helemaal lekker in de film te kunnen komen.

Het klungelig van de film spreidt zich ook verder uit naar zijn opbouw, die enorm matig is.

Slechte opbouw

Hoe de film dingen maar laat gebeuren is vrij belachelijk, net als dat het belachelijk is om te denken dat zijn kijkers er zomaar in mee zullen gaan.

De film heeft geen prettig tempo doordat het voor het grootste gedeelte niet goed naar dingen toe weet te bouwen. Bepaalde subplots worden geïntroduceerd, maar het is vaak lastig om echt in één of meerdere van deze geïnteresseerd te raken, of het heeft als probleem dat vaak al snel duidelijk wordt dat het verder weinig tot geen invloed zal hebben op het grotere verhaal en dan ook vrij nutteloos is.

Problematisch concept

Dit is allemaal een probleem voor de film, maar grootste probleem blijft echter zijn concept. Het leent zich absoluut niet goed voor een luchtige komedie als deze.

Ik bedoel, hoe het ook wendt of keert, deze film gebruikt een geestesziekte om de lachers op zijn hand te krijgen. Natuurlijk hoef je de film niet te serieus te nemen hierin, maar het voelt absoluut wel behoorlijk verkeerd. Wellicht dat de film zelf dit ook doorhad, want richting het einde probeert het de film ook nog een serieuze lading mee te geven, maar het kwaad is dan al geschiet. Het voelt ook te geforceerd en valt uit de toom met de rest van de film.

Het wordt daarnaast nooit geloofwaardig gemaakt hoe een persoon voor een andere persoon kan vallen, die letterlijk tal van andere persoonlijkheden heeft, die ook nog eens totaal anders zijn van elkaar. Voor wie val je dan precies? Nee, de romance werkt dan ook niet bijster goed, ook omdat de personages regelmatig keuzes maken die meer op lusten zijn gebasseerd, wat niet vermakelijk maar eerder enorm ongemakkelijk aanvoelt.

Wil nooit leuk worden

Eigenlijk gewoon nooit leuk om te kijken. Eerder juist wat ongemakkelijk en beledigend met zijn concept en de ineffectieve uitvoering van zijn romance en personages. Het herpakt zich wat in de tweede helft van de film, maar komt nooit tot een niveau waardoor ik zou kunnen zeggen dat het een enigzins goede wordt om te kijken.

4/10


Bekijk trailer