Filmrecensie: Beast (2022) Geregisseerd door Baltasar Kormákur


Los van elkaar heeft de film nog wel een aantal hele aardige elementen in zich, maar waar het meer moeite mee heeft is om alles goed samen te brengen. De film werkt hierdoor uiteindelijk op geen enkel vlak echt goed genoeg, al blijft het zeker ook niet zonder vermaak.

Onsamenhangend

De film doet werkelijk een aantal goede pogingen om zijn geheel als goed te laten werken. Ze geeft de film zijn personage en het verhaal aardig wat diepgang aan het begin van de film. Diepgang die uiteindelijk verder totaal niets toevoegt, wanneer je je beseft dat de film uiteindelijk een hele andere richting utigaat.

Dit geeft wel goed weer hoe de film in elkaar zit en is gelijk een grote reden waarom het niet heel goed weet te werken. Het bestaat uit te veel verschillende elementen en ideeën, waardoor de film vooral onsamenhangend weet te zijn. Je weet nooit goed waar je aan toe bent met deze film, wat absoluut in het voordeel van een film kan werken, maar in dit geval het niet bepaald prettig of meeslepend om te volgen maakt.

Weet niet veel te bieden

Het drama is uiteindelijk dus wat nutteloos, maar het weet hiervoor in de plaats ook niet heel veel anders te bieden. Ja, het is alsnog wel wat vermakelijk om te kijken, maar dan wel tot op en bepaald niveau.

Zo wil de film nooit spannend worden om te kijken, terwijl dat hier uiteraard wel het juiste concept voor had. Dit is ook zeer zeker doordat de opbouw nooit helemaal lekker verloopt. Vaak gebeuren dingen zomaar gewoon en het voelt uiteindelijk ook einigzins wat lui en gemakkelijk hoe weinig antwoorden de film weet te geven.

Gebrek aan geloofwaardigheid

De film doet echt wel zijn best om wat creatief en verrassend te zijn, maar de momenten waar het mee probeert te verrassen voelen enorm willekeurig en dragen totaal niet bij aan de geloofwaardigheid van de film. Geloofwaardigheid die zijn spanning en het verhaal in het algemeen wel goed had kunnen gebruiken.

De benadering die de film neemt is namelijk ook vrij realistisch te noemen, wat dan ook behoorlijk in schril contrast staat met de onwaarschijnlijke gebeurtenissen uit de film. Toch heeft deze meer realistisch benadering ook zeker zo zijn voordelen. Zo levert het de film veel mooie plaatjes op en het camerawerk is ook oprecht erg goed te noemen. Dit kan dan weer niet over zijn special effects gezegd worden. Over het afwezig zijn van realisme en geloofwaardigheid gesproken: de leeuw die de aanvallen pleegt ziet er vaak wel erg nep uit, wat je constant weer uit de film haalt.

Veel herhaling

Het is uiteindelijk ook een film met net even iets te veel herhaling. Hoeveel dingen kun je ook doen met een leeuw die op een gezin jaagt? Niet enorm veel, zo blijkt. Een reden waarom de film ook slechts rond de 90 minuten weet te zijn, wat echter dus niet kan voorkomen dat de film vaak in herhaling valt. 

Dit komt ook doordat de film zich zelf veel beperkingen oplegt, door constant dezelfde locaties te kiezen en slechts op een handjevol verschillende personages te concentreren. Personages die verder wel door prima acteurs worden vertolkt. Idris Elba en Sharlto Copley weten ook zeker wat gewicht aan de film mee te geven.

Schiet tekort

Het is allemaal niet heel erg vervelend om te kijken, omdat het absoluut niet zonder vermaak blijft. Het is alleen ook niet bijster goed in elkaar gezet. Te onsamenhangend, waardoor de film qua verhaal, drama en spanning behoorlijk te kort schiet.

5/10


Bekijk trailer