Filmrecensie: Lucy and Desi (2022) Geregisseerd door Amy Poehler


Het was al wat opvallend dat binnen 1 jaar nadat Amazon Prime "Being the Ricardos" had geproduceerd, er opnieuw een Lucy en Desi film op het streamingplatform te zien was. Het blijkt 'gelukkig' dan ook om een documentaire te gaan, die vooral prima om te kijken is wanneer je de eerder genoemde "Being the Ricardos" gezien hebt en wat meer te weten zou willen komen over de personen achter de personages die gespeeld werden door Nicole Kidman en Javier Bardem

Ja, deze documentaire geeft absolute wat interessante inzichten in het leven van Lucille Ball en Desi Amaz. Het is allemaal wat veilig en daardoor ook wat oppervlakkig, maar desalniettemin informatief.

In Nederland is en was "I Love Lucy" uiteraard niet zo groot en een absoluut fenomeen zoals dat in Amerika het geval was, maar het programma heeft ook wel degelijk enorm het Nederlandse televisie landschap beinvloed. Het blijft namelijk de moeder van alle sitcoms, niet alleen qua kwaliteit, maar ook zeker de innovaties. Een enorm invloedrijk programma, waarvan de stijl nog altijd constant gekopierd wordt door hedendaagse sitcoms.

Het is dan ook niet verrassend dat een zeer groot gedeelte van deze documantaire over "I Love Lucy" gaat, ook uiteraard niet alleen omdat het het programma was die Lucille Ball en Desi Amaz groot hadden gemaakt (en andersom), maar ook het programma was waar ze een groot gedeelte van hun leven samen in hadden gestopt en dan ook altijd onlosmakelijk met hun verbonden blijft. Het blijft ook hetgeen wat de twee altijd met elkaar blijft verbinden, ook al zijn ze uiteindelijk helemaal niet het grootste gedeelte van hun leven samengebleven.

Het kijkje achter de schermen en een kijkje in het leven van de twee is interesssant, maar het kent ook wat beperkingen. Ten eerste is het zo dat de twee al enige tijd geleden overleden zijn en zo ook veel van de mensen met wie ze ooit hadden samengewerkt in hun hoogtijdagen. De mensen die in deze documentaire aan het woord komen zijn dan ook voornamelijk mensen die de zoon of dochter van zijn, of mensen die simpelweg beinvloed en geinspireerd waren door Lucille Ball en/of Desi Amaz. Niet de personen die echt de beste inzichten geven, al maakt de documentaire gelukkig ook gebruik van een hoop archief materiaal, waardoor de twee hoofdpersonen ook vaak zelf aan het woord komen.

Een andere beperking blijft echter toch ook wel dat de documentaire wel heel erg zijn best doet om alleen de positieve kanten te belichten. Negatieve aspecten over de levens en personen worden niet ontweken, maar wanneer je je een beetje in de twee inleest zou je weten dat een hoop ook simpelweg niet benoemd wordt. Zo worden de talloze affaires van Desi Amaz en ruzies tussen de twee niet benoemd. Allemaal ook ongetwijfeld omdat de documentaire met de toestemming en medewerking van de erven was gemaakt. Dat is een keuze en verder ook gewoon prima. Ik hou echter wel wat meer van gebalanceerde documentaires, die alle kanten van zijn onderwerp weet te belichten en niet alleen maar een 'ode aan' wil zijn.

Maar het weet gelukkig wel gewoon prima om te kijken te blijven, doordat het goed in elkaar zit met zijn beelden en qua tempo. Ook nog altijd interessant als je meer over Lucille Ball en/of Desi Amaz te weten zou willen komen. Wat dat betreft dient het zijn doel en is het kwalitatief ook werkelijk meer dan prima te noemen.

7/10