Filmrecensie: El buen patrón (2021) Geregisseerd door Fernando León de Aranoa


Een prima en vermakelijk film, die uiteindelijk ook niet heel veel meer brengt dan dat. Ondanks dat het niet slecht is, weet het ook maar matig indruk te maken, wat de film uiteindelijk toch wel ietwat een teleurstelling maakt.

Vooral nietszeggend

Je hebt soms van die films waarna je na afloop bij denkt 'waarom heb ik hier eigenlijk naar gekeken?'. Niet eens zozeer omdat het slecht was, maar meer omdat het vooral enorm nietszeggend is. "El buen patrón" is absoluut zo'n film. Het verhaal mist een duidelijk doel en ook als een studie van zo'n personage doet het uiteindelijk toch echt veel te weinig.

Toch allemaal wat vervelend om te moeten concluderen, omdat de film als geheel nog wel altijd prima om te kijken blijft. Dat het nooit écht goed wil worden frustreert wel, ook omdat alle juiste ingrediënten wel degelijk aanwezig leken te zijn.

Onsamenhangend

Voornaamste probleem met het verhaal is dat het enorm onsamenhangend is. Hoe zijn hoofdpersoon alle ballen omhoog moet zien te houden is uiteindelijk niet heel interessant, omdat het weinig toevoegt aan het groter geheel. Dingen komen nooit lekker samen en het is vaak alsof je naar losse fragmenten zit te kijken. Veel van deze fragmenten zijn alsnog leuk of gewoonweg goed gedaan, maar wanneer je de film als geheel moet beoordelen is het allemaal niet heel erg goed.

Geen duidelijke conclusies

Een ander probleem wat hier direct gerelateerd aan is, is dat de film uiteindelijk geen duidelijke conclusies trekt. Het maakt het geheel wat je gezien hebt toch wat nutteloos, al draagt het in zekere zin uiteraard wel bij aan het realisme.

Qua balans tussen zijn realisme en komedie valt er dan ook weinig te klagen over deze film. Nooit te komisch en nooit te zwaar, maar constant ergens tussenin. Een prettig stijl voor deze film, al had het dus wel een beter script verdiend.

Brengt het hoofdpersoon te weinig

De film had absoluut gered kunnen worden als op zijn minst zijn hoofdpersoon ook iets beter geschreven zou zijn. Het ligt uiteraard absoluut niet aan Javier Bardem zijn acteerkunsten dat zijn personage nooit echt volledig uit de verf komt.

Nee, wat het is, is dat de hoofdpersoon eigenlijk op geen moment door goede of interessante veranderingen gaat. Hij is aan het einde van de film nog exact dezelfde persoon die hij aan het begin was. En dat is ergens ook prima. Films als deze kunnen absoluut gewoon werken, alleen biedt de film als geheel zijn hoofdpersoon te weinig weerstaand en het weet te weinig interessante dingen op zijn pad te brengen. Er worden nauwelijks gevolgen aan dingen verbonden, waardoor het hoofdpersoon ook op geen enkele manier gedwongen wordt om te veranderen. Ook dit draagt er absoluut aan bij dat de film uiteindelijk maar wat nutteloos en 'leeg' voelt.

Niet volledig geslaagd

Het blijft prima om te kijken, maar het mist absoluut teveel dingen om de film ook als een echt hele geslaagde te kunnen doen.

6/10


Bekijk trailer