Filmrecensie: A Christmas Star (2021) Geregisseerd door Jessica Harmon


Met alle kerstfilms die ieder jaar worden uitgebracht is het natuurlijk ook moeilijk om op te vallen en iets origineels te doen. Kwalelijk aan deze film is echter dat het wel degelijk kansen had om iets origineels te doen, maar uiteindelijk alleen voor de gebruikelijke clichés in het verhaal gaat waardoor deze een wel erg makkelijk te vergeten kerstfilm wordt.

Weet alleen standaard te blijven

Het concept is toch echt vrij aardig. Een 'stervend' klein stadje waar aan astroloog in arriveert, om een komende meteorietenregen te bestuderen. Voldoende kanten die je op zou kunnen met dit verhaal, maar in plaats daarvan weet het eigenlijk alleen op zijn zeer typische en voorspelbare liefdesverhaal te concentreren. Het maakt de film als geheel ook enorm standaard, zonder iets te bieden waarmee het weet uit te blinken.

Het is alsof er met dit soort films altijd een script-politie is, die ieder interessant en potentieel origineel verhaalelement bij voorbaat afschiet, zodat de film zich alleen op zijn geoorloofde cliché elementen kan concentreren.

Opvallend cliché

Over clichés gesproken: het is opvallend hoe iedere keer wanneer een vrijgezel met een kind rondloopt, dit inhoudt dat dit personage een weduwe of weduwenaar is. Scheiden, of een kind als 'ongelukje' krijgen is blijkbaar erger dan dood, volgens de Amerikaanse script-politie die actief is voor dit soort films. De dood past immers ook vele malen beter bij de kerstgedachte natuurlijk...

Nee, geen enorm probleem allemaal natuurlijk, maar iets wat me zo langzaamaan begon op te vallen, na het veelvuldig kijken voor dit soort genrefilms, die voor de Amerikaanse tv zijn gemaakt.

Inwisselbaar met andere films

Maar dat is uiteraard verre van de enige genre cliché die in deze film te vinden is. Het is een film volledig volgens het boekje, waarin de kerst en kerstfeer een rol speelt op de achtergrond van een groeiende romance.

Een romance die ook in dit geval vrijwel uit het niets ontstaat en niet heel voelbaar is. Dit ook omdat de film dingen erg braaf weet te houden en niet eens goed drama weet te ontwikkelen. Dingen in dit soort films verlopen altijd zonder serieuze tegenslagen, wat het aan de ene kant ook echt wel prettig en lief weet te maken om te kijken. Wanneer je er in de stemming voor bent blijft het dan ook prima te kijken, waarbij het punt wel blijft dat dit soort films enorm inwisselbaar met elkaar zijn.

Romance om het verhaal te dienen

De romance blijft ergens nog wel vrij aardig, maar niet omdat de chemie tussen de hoofdrolspelers nou zo enorm is. Het is meer dat het zijn doel prima dient voor het verhaal, net als de acteurs. De acteurs weten de romance ook nog goed laten te werken, ondanks dat er dus niet bijzonder veel chemie tussen de twee aanwezig is. 

Alle andere personages blijven voornamelijk veel op de achtergrond, maar zijn genoeg in de film aanwezig om de sleur af en toe wat te doorbreken en de film wat extra vermaak te bieden.

Alleen oké wanneer je in de juiste stemming bent

In geen enkel opzicht een bijzondere film. Enorm standaard en voorspelbaar, waarbij de gemoedelijke sfeer er nog wel voor zorgt dat dit altijd een prima film om te kijken is, wanneer je er in de stemming voor zou zijn.

5/10


Bekijk trailer