Filmrecensie: Smelliville (2021) Geregisseerd door Toby Genkel & Jens Møller


Niet iedere animatiefilm zal prijzen pakken, maar dat neemt niet weg dat vandaag de dag er tal van kwalitatief prime genrefilms zijn, die meer dan genoeg vermaak weten te bieden voor de juiste doelgroep.

Prima voor de jongsten onder ons

Dit is het type film dat je gerust je jonge kinderen voor zou kunnen schotelen, om ze anderhalf uur mee te kunnen vermaken. Of het ook iets is waar de ouders zelf erg vrolijk van worden? Daar is het toch absoluut een tikje te simplistisch en kinderachtig voor. Dit is echter geen kritiek, aangezien de film overduidelijk alleen op jonge kinderen is gericht, met zijn vrolijke kleuren, hoge tempo en leuke personages.

Simpel, maar niet op een storende manier

Wanneer je kritisch naar het verhaal kijkt komt het allemaal wel erg bekend voor. Het is min of meer voornamelijk een film die volzit met gerecyclede verhaal elementen en ideeën, in een ander jasje gestapt. Gelukkig is dat jasje wel erg prettig en vermakelijk om naar te kijken. Het is moeilijk om je te vervelen met deze film, aangezien er vrijwel continue iets gebeurt en het verhaal altijd goed voortbeweegt.

Dus is het verhaal simpel? Ja. Is dat ook storend? Niet echt. Het blijft alleen wel iets wat deze film ervan weerhoudt om echt een hele goede genrefilm te worden.

Gelukkig niet te hysterisch

De humor is redelijk leuk en wordt gdragen door zijn vermakelijke personages. Het is in film waarin iedere minuut zo'n 3 grappen op je worden afgevuurd, waarvan er altijd wel 1 effectief weet te zijn. Dit zorgt er ook al snel voor dat je de film zijn mindere momenten- en minder geslaagde grappen snel vergeet. 

Een benadering als deze kan ook al snel vrij hysterisch en vermoeiend gaan werken na een tijdje, maar gelukkig is de film daar te kort voor om dit te laten gebeuren.

Ziet er prima uit

De film ziet er ook absoluut niet verkeerd uit. Het scheelt enorm dat we in een tijd leven dat zelfs de meest goedkope animatiefilms er zeer degelijk uitzien  Zowel de achtergronden, kleuren als personages zelf weten een unieke eigen wereld neer te zetten die werkt voor het verhaal en de personages die erin leven.

Het is allemaal niet heel verrassend, bijster speciaal of iets waar kinderen mee rond zullen gaan lopen op hun lunchtrommels, maar zoals gezegd werkt het goed voor de film, wat in dit geval ook zeker goed genoeg is.

Uiteindelijk weinig om enthousiast over te zijn, maar ook weinig te klagen

De simpele en ook enigzins veilige benadering van de film zorgt er niet voor dat dit een hele sterke genrefilm weet te zijn, maar het doet absoluut wat het moet doen en doet dit alles ook nog eens behoorlijk naar behoren. Jonge kinderen zullen vooral weinig te klagen hebben over deze vrolijke en vermakelijke film.

6/10


Bekijk trailer