Filmrecensie: The Prototype (2022) Geregisseerd door Marcelo Grion


Wanneer je geen budget hebt is het enorm ambitieus om een science-fiction film te maken. Ergens heb ik er ook nog wel bewondering voor, omdat naast ambitie je ook een enorme dosis creativiteit moet hebben. Maar dat ik alsnog een zekere bewondering voor deze poging heb houdt uiteraard niet in dat ik het ook als een geslaagde film zie.

Amateuristisch

Laten we zeggen dat wanneer je een bioscoopkaartje voor deze film geocht zou hebben, de kans groot is dat je binnen 5 minuten weer buiten zou staan. Het amateurisme spat ervan af. Het acteerwerk, het camerawerk en ook zeer zeker de effecten. Toch wel één van de belangrijkste elementen van een science-fiction film natuurlijk. 

Je krijgt tijdens het kijken van de film dan ook nooit echt het idee of gevoel dat je naar een futuristische film zit te kijken. Het lukt de film nooit om de juiste sfeer te creëren, waarbij het ook zeer zeker niet uit dat het verhaal van de film zich in verschillende tijdsperiodes afspeelt met ook enorm veel verschillende science-fiction elementen, zoals aliens, robots, klonen en volgens mij ook tijdreizen, al is het soms lastig te zeggen wat er exact gaande is in de film.

Te ambitieus

Ondanks dat het verhaal enorm rommelig om te volgen is, zie ik het verhaal niet als het grootste probleem van de film. Dit is zeer zeker zijn budget, waadoor de ambities die het script in zich heeft nooit effectief naar het scherm vertaald worden. Ik geloof oprecht dat een grote studio alsnog een hele aardige genrefilm had kunnen maken van het script, met hier en daar wel wat wijzigingen natuurlijk.

Je zou dan ook meer kunnen zeggen dat de film ten orde gaat door zijn eigen ambities. Het neemt enorm veel hooi op zijn ruimtevork, maar slaagt eigenlijk op geen moment om ook daadwerkelijk te kunnen overtuigen. Het werkt zelfs af en toe onbedoeld wat op de lachspieren.

Matige personages

Probleem is ook zeer zeker dat de personages maar matig ontwikkeld zijn, waarbij ze nooit heel erg leuk of interessant om te volgen zijn. Het is zelfs wat verwarrend om te zeggen wie wie is in deze film en na een tijdje weet je zelf niet eens meer zeker wie ook alweer de slechteriken en helden van de film zijn. Niet omdat het verhaal vol verrassingen en wendigen zit, maar omdat de personages en het verhaal in het algemeen enorm belabberd worden behandeld.

Nee, het helpt ook zeer zeker niet dat de acteurs weinig indruk weten te maken, maar laten we eerlijk zijn, de beste acteurs zouden niet enorm veel veranderd hebben aan de algehele kwaliteit van de film, zolang het budget hetzelfde gebleven zou zijn.

Mislukte poging

De film maakt het zichzelf zeer zeker niet makkelijk. Aan het script ligt het niet, of eigenlijk tegelijk ook weer wel. Het was namelijk absoluut te ambitieus voor het budget en talent dat voorhanden was.

3/10


Bekijk trailer