Filmrecensie: Manifest Evil (2022) Geregisseerd door Jena Serbu


Zeker een interessante film met ook een aantal goede ideeën. Maar is het ook een goede film? Daar doet de film toch net even een aantal dingen te slecht voor.

Origineel met zijn benadering

Qua concept is de film niet eens zo heel origineel, maar qua benadering zeer zeker wel. Een film die gemakkelijk een typische horror film had kunnen zijn met ook tal van schrikmomenten, kiest er in plaats daarvan voor om meer een psyschologische thriller te blijven, waarbij je je ook vaak af blijft vragen wat er precies gaande is en wat echt is en niet.

Een goede benadering is echter één ding. Je moet er daarnaast natuurlijk ook nog wel voor gaan zorgen dat de film werkt en het interessant om te kijken is. Dit is waar de film toch wel iets tekort in schiet.

Niet heel geslaagd

Het mysterie van de film wil eigenlijk maar nooit echt interessant worden. Dit omdat de film zich wat te gemakkelijk in de kaarten laat kijken. Ook al zijn de gebeurtenissen wat raar en vaag af en toe, het is nooit heel moeilijk om te 'raden' wat er exact gaande is. Echt verrassen doet de film dan ook niet en ondanks dat sommige ontwikkelingen in het verhaal vrij aardig zijn, blijft het als geheel wel tekort schieten.

De opbouw laat daar ook teveel te wensen over. De film voelt onnodig traag, wat prima kan zijn zolang het verhaal zich door blijft ontwikkelen, maar de film geeft je vaak te weinig van dat. Het verhaal voelt ook vaak net even iets te rommelig met de dingen die zich wél ontwikkelen. Te onsamenhangend en vaak ook zonder goede spanning.

Goede stijl

Visueel gezien en qua sfeer is het wel een hele aardige film te noemen. De film oogt zeker niet goedkoop, dankzij zijn goede camerawerk en belichting. Het slaagt er ook redelijk in om een ongemakelijke sfeer te creëren, waarbij het jammer is dat het verhaal, of misschien beter gezegd de manier waarop het verteld wordt, niet van hetzelfde niveau is.

Wat zijn montage betreft laat de film ook behoorlijk wat steken vallen. Het is hetgeen wat je ook vaak uit de film haalt en wat het tempo voor de film verpest. Het oogt zelfs ietwat amateuristisch af en toe.

Te gebrekkig

Een aantal goede ideeën, een goede benadering en dito sfeer, maar toch is de film als geheel zeker geen geslaagde te noemen. Daar ontbreekt de spanning en een verhaal dat interessant genoeg weet te werken voor.

5/10


Bekijk trailer