Filmrecensie: Blacklight (2022) Geregisseerd door Mark Williams


Zal er ooit een tijd komen dat Liam Neeson stopt met het grommen in films terwijl hij met een pistool loopt te zwaaien? Niet zolang het geld in het laatje blijft brengen natuurlijk. Feit blijft wel dat dit soort type fims vaak teveel van hetzelfde zijn, "Blacklight" niet uitgezonderd.

Erg voorspelbaar

Ja, het is een zeer typische genrefilm, wat ook inhoud dat het je op geen enkele manier weet te verrassen. Werkelijk alles aan deze film is voorspelbaar. Zo weet je exact hoe dingen zich zullen gaan ontwikkelen en hoe dingen werkelijk in de vork steken, binnen de eerste paar minuten van de film.

Niet bijzonder goed gemaakt

Maar laten we eerlijk zijn, de meeste genrefilms zijn vaak in meerdere opzichten enorm voorspelbaar. Dit kan echter vergeven worden zolang de film nog altijd goed genoeg gemaakt is en voldoende vermaak weet te bieden. Beiden is helaas niet het geval met "Blacklight". 

Het lijkt erop dat het overgrootte gedeelte van het budget besteed was aan het binnenharken van Liam Neeson zijn diensten, want het verder een actiefilm met opvallend weinig actie. Ook het soort actie die enorm kleinschallig te noemen is. Wat auto achtervolgingen hier en daar, wat schietwerk en daar houdt het verder dan ook wel mee op. Het is het type film die binnen een aantal jaar regelmatig te zien zal zijn op RTL7, op een woensdag avond, waar wellicht alleen je vader nog enigzins blij van wordt.

Doordat het zichzelf enorm serieus neemt is er ook weinig ruimte voor vermaak. Lastig te zeggen of de film ook daadwerkelijk beter zou zijn geweest met een snufje meer humor hier en daar, maar het had dingen in ieder geval wat dragelijker en vermakelijker hebben kunnen maken om te kijken. De film sleept zich nu maar wat voort, zonder dat het ooit ergens interessant- of op een andere manier goed genoeg weet te worden.

Matig geschreven

Los van dit alles heeft het verhaal zelf ook meer dan een aantal problemen. Het is dus niet alleen voorspelbaar en dingen worden op geen enkele manier interessant genoeg gemaakt, maar bijvoorbeeld ook de personages zelf zijn matig geschreven.

Zo ook Liam Neeson zijn personage, die eigenlijk niet meer dan enorm paranoïde en onbetrouwbaar is. Wat vreemde eigenschappen voor een personage die de 'grote held' dient te zijn. Het zou goed en interessant kunnen werken voor een film met meer diepgang, maar diepgang is iets waar deze film absoluut niet aan doet. Het verspilt geen tijd met het verhaal, maar weet toch nog lang en uitgerekt te voelen, doordat dingen niet goed worden opgebouwd en de film daarnaast een aantal verhaallijnen heeft die werkelijk nergens naartoe gaan en dus ook niets toevoegen.

Standaard en middelmatig

Het is allemaal niet vreselijk slecht, maar het is wel verschrikkelijk middelmatig en dan ook nog eens gemaakt op een manier die op geen enkele manier aan weet te spreken. Er zijn absoluut slechtere genrefilms gemaakt, maar dat is geen reden om ook ooit deze standaard middelmaat aan iemand aan te bevelen.

5/10


Bekijk trailer