Filmrecensie: Moon Crash (2022) Geregisseerd door Noah Luke


Ah, je wist dat het eigenlijk niet uit kon blijven. Films die een graantje proberen mee te pikken van grote Hollywood films zijn eigenlijk van alle tijden. Het is in dat opzicht ook volkomen logisch dat er films zijn die Roland Emmerich's "Moonfall" proberen te kopiëren, om even snel wat geld te verdienen.

Lager dan een knock-off

Maar het is eigenlijk nog een graadje erger dan dat: de film gaat er namelijk helemaal niet over dat de maan met de aarde dreigt te botsen, maar het is meer een 'standaard' film waarin een meteoriet ricthing de aarde gaat. Waarom dan toch de titel "Moon Crash" aan deze film plakken, met ook een misleidende poster en tagline? Een retorische vraag natuurlijk. Het heeft er echter alle schijn van deze film nooit als een "Moonfall" knock-off bedoeld was, maar dat deze na- of ver tijdens de productie ervan alsnog als één was geworden.

Je kunt hier natuurlijk van vinden wat je wil. 'Niet erg sjiek' en 'misleidend' zijn twee zaken die direct in mij opkomen.

Totaal niet aanwezig verhaal

Maar ook wanneer je wat meer objectief naar de film zou kijken is er absoluut geen manier waarop je het een geslaagde film zou kunnen noemen. 

Het is atlijd een enorm cliché en ook wat onzinnige om te zeggen dat een film geen verhaal heeft. Iedere film volgt natuurlijk immers een verhaal, met een script waar het op gebasseerd is. In deze film is het verhaal echter wel enorm goed verborgen en doet de film verder dan ook weinig moeite om een duidelijk verhaal te vertellen. 

Ik heb werkelijk geen idee wat er gaande is in deze film. Niet omdat het allemaal zo enorm ingewikkeld is, maar omdat dingen je simpelweg niet goed verteld worden. Het is ook werkelijk belachelijk hoe dingen niet eens opgebouwd worden en alles gewoon maar lijkt te gebeuren. Ik heb geen idee wie al deze mensen zijn, of wat überhaupt het plan was om de meteoriet te stoppen. Het duurde zelfs een tijdje voordat ik doorhad dat het een meteoriet was die de aarde bedreigde. Er is echter totaal geen gevoel van gevaar of paniek gedurende de film, omdat het zich slechts op een handlevol personages concentreert, maar dus ook doordat de film werkelijk waar totaal niets goed op weet te bouwen. 

Het is ook vrij absurd hoe de film constant maar een hele hoop ingewikkelde technische termen uitspuwt die nergens op slaan, alleen om maar te voorkomen dat het niets uit hoeft te leggen.

Emotieloze bagger

Je zal je voornamelijk dan ook een zombie voelen tijdens het kijken van de film. Het is enorm emotieloos, zonder enige goede momenten. Zelfs qua actie of spektakel weet de film je vrijwel niets te bieden en wat het je wel weet te bieden is zo enorm willekeurig en slecht gemaakt dat het op geen enkele manier indruk op je zal gaan maken.

Dat niets in de film goed werkt komt niet alleen door het matige verhaal en de belachelijk slechte manier waarop het verhaal behandeld wordt, maar ook zeker door de matige special effects en zwakke acteerprestaties, die het geheel er niet bepaald geloofwaardiger op maken.

Slechter dan woorden kunnen beschrijven

Het is een film die eigenlijk maar weinig met 'film' te maken heeft. De opbouw, het verhaal, de personages, gebrek aan spanning of goed spektakel. ik kan eigenlijk niets bedenken wat wél een beetje oké werkt aan de film. Het is werkelijk niet goed te beschrijven hoe slecht deze film is en het is eigenlijk dan ook meer iets wat je zelf zou moeten beleven, al zou ik niemand aan willen raden om dit ook daadwerkelijk te gaan doen.

2/10


Bekijk trailer