Filmrecensie: Retfærdighedens ryttere (2020) Geregisseerd door Anders Thomas Jensen


Het is je vergeven wanneer het niet direct zou lukken om de titel van deze Deense film correct uit te kunnen spreken (gebruik daarom ook gerust de Engelse ttitel "Riders of Justice"), maar het zal je toch iets moeilijker vergegeven zijn wanneer je zou beslissen om deze film te laten schieten.

Niet te vergelijken met iets anders

"Retfærdighedens ryttere" is lastig met iets anders te vergeijken, wat gelijk het grootste compliment aan deze film is. Het kiest een eigen benadering en weet vrijwel constant verrassend te zijn met de beslissingen die het neemt. Het valt ook niet zomaar onder slechts één genre te scharen, wat ook een hoofdreden is waarom deze film zo ongelooflijk goed weet te werken.

Perfecte balans

Wat de film razend knap weet te doen is vermaak en drama met elkaar te combineren, zonder dat het één ooit ten koste gaat van het ander. De humor zit dus nooit in de weg van de meer serieus dramatische noten en het zware serieuze drama zorgt er nooit voor dat de film niet vermakelijk is om te kijken.

Uiteindelijk voert het vermaak wellicht alsnog de boventoon, wat ervoor zorgt dat het tempo nooit echt uit het verhaal wordt gehaald en de film je een goed gevoel weet te geven tijdens het kijken. Zo is er naast de humor ook verrassend veel ruimte voor actie, terwijl het begin van de film je zeker niet doet vermoeden dat dat de riching is die de film uiteindlijk op zal gaan.

Verrassend

En zo weet de film eigenlijk vrijwel constant te verrassen. De ontwikkelingen in het verhaal zorgen ook voor constante wisselingen wat betreft het genre, waarbij het als geheel nooit rommelig of geforceerd aandoet. Ondanks de misschien wat ongeloofwaardige ontwikkelingen weet het toch als een geloofwaardige film over te komen, door de manier waarop het verteld wordt. 

Hulde aan regisseur Anders Thomas Jensen dus, maar ook zeker aan de rest van de cast & crew. Van de montage tot aan de make-up, alles oogt perfect aan de film, alsof je naar een dure Hollywood productie zit te kijken, terwijl in werkelijkheid de film niet veel meer dan vier en een half miljoen euro heeft gekost om te maken.

Meer dan de moeite waard

Origineel, veel verrassingen. een leuke benadering en een goede sterke cast die een aantal vermakelijke personages weet neer te zetten. Nee, er is werkelijk geen goede reden te bedenken waarom je deze film niet een kans zou moeten geven!

8/10


Bekijk trailer