Filmrecensie: The Guilty (2021) Geregisseerd door Antoine Fuqua


Een film die 90% opbouw is, is natuurlijk sterk afhankelijk van de uiteindelijke conclusie van de film. Het is dan uiteraard ook geen verrassing dat wanneer het einde niet werkt, de film als geheel niet werkt. Ik wil niet zeggen dat dit volledig het geval is voor "The Guilty", maar het is zeker wel waar dat de manier waarop de film uiteindelijk samenkomt op het einde, niet geheel bevredigend voelt.

Goede opbouw, maar geen logische film

En ja, de opbouw van de film blijft nog wel altijd redelijk goed te noemen. Het houdt dingen goed mysterieus, zodat verrassingen ook daadwerkelijk verrassingen blijven. Probleem met de verrassingen blijft echter dat ze niet geheel geloofwaardig zijn. Na afloop van de film blijf je dan ook met een hoop vragen zitten en veel van de dingen die in de film gebeuren zijn verre van logisch en alleen in de film gestopt om je zo goed mogelijk op het verkeerde been te zetten. Een goedkope truc van de film-makers, achteraf gezien. 

Qua spanning lijkt de film ook nooit helemaal van de grond te komen, ondanks de broeierige sfeer die de film-makers proberen neer te zetten.

Een onemanshow

Waar de film wel absoluut respect voor verdient, is hoe het je aandacht vast weet te houden. Dat is knap te noemen, aangezien de film de film vrijwel voledig om één personage draait en de camera ook continue op deze zelfde personage gericht blijft, in veelal dezelfde ruimtes. Nooit voelt het alsof de film zich aan het herhalen is, of dat je iets mist doordat de camera slechts op één persoon gericht blijft. Goed werk dus van regisseur Antoine Fuqua, maar ook zeker acteur Jake Gyllenhaal. Het moet geweldig, maar tegelijk ook ietwat beangstigend zijn voor een actuer om zo'n rol aan te nemen, waarbij het gewicht van de gehele film op jouw schouders rust.

Hoofdpersoon is realistischer dan het verhaal

Wat is ook absoluut aan de film waardeer, is dat het niet bang is om een verre van perfect persoon als hoofdpersoon te kiezen. Het maakt de film absoluut menselijker en daarmee ook realistisch. Het helpt echter niet om de onwaarschijnlijke plotwendingen geloofwaardig te maken, waardoor je achteraf toch met een ietwat teleurgesteld gevoel achter zal blijven.

Uiteindelijk te gemiddeld

Een prima concept, met voor het grootste gedeelte ook een prima uitvoering. Maar het blijven de plotwendingen en ook het uiteindelijke einde waardoor de film als geheel echt niet boven het niveau van gemiddeld uitkomt.

6/10


Bekijk trailer