Filmrecensie: Army of Thieves (2021) Geregisseerd door Matthias Schweighöfer


Een prequel op een teleurstellende film die verre van vermakelijk was, die draait om de minst gelaagde personage uit een film vol met alleen maar zwakke personages. Wat kan er misgaan? Slechts een miljoen en drie dingen. Toch weet "Army of Thieves" tegen alle logica in wel te werken als een vermakelijk geheel, zonder dat ik de film ook daadwerkelijk geweldig kan noemen.

Personage weet nu wel goed te werken

Dieter, of Ludwig zoals hij nog in deze film heet, voelde volkomen geforceerd en niet op zijn plaats als komische noot in "Army of the Dead", waar deze film een prequel van is. Behoorlijk zwak en irritant, kun je stellen. Toch weet zijn personage, opnieuw gespeeld door Matthias Schweighöfer die ditmaal ook maar gelijk de regie op zich nam, stukken beter te werken in deze film, nu het verhaal meer om hem draait. Nog altijd maakt hij onderdeel uit van een team, maar de stijl en komedie van het geheel sluiten beter aan op de eigenschappen van zijn personage.

Niet dat de film per se nodig was om zijn personage verder uit te diepen of interessant te maken. Dit zijn namelijk ook niet echt dingen die deze film weet te doen. Het gaat nooit de diepte in, wat het als prequel zeker wat overbodig maakt, maar als film zou ik het zeker niet overbodig of nutteloos willen noemen.

Vermakelijke heist film

Wat de film goed en vermakelijk maakt, is dat het een zeer typische heist film weet te zijn. Niet beter, spectaculairder of verrassender dan de gemiddelde genre film, maar ook zeker niet minder. Het verhaal en de verschillende personages hebben genoeg te bieden om het geheel een leuke kijkervaring te maken. Liefhebbers van het genre kunnen dan ook hun hart ophalen met het vermaak, de planning en uitvoering van de overvallen en de intrigues, waarbij uiteraard ook alle bekende clichés om de hoek komen kijken. 

Het is zeker niet de meest geloofwaardige film en de komedie voelt op sommige plekken ook nog zeker altijd wat ongemakkelijk, maar de film probeert aan de andere kant natuurlijk dan ook niet serieus genomen te worden. Het besluit dan ook om simpelweg zoveel mogelijk plezier met zijn concept te hebben. Iets waar "Army of the Dead" meer moeite mee had. Dat gezegd hebbende blijft het toch wel wat bijzonder dat de meest geavanceerde kluizen ter wereld slechts binnen minuten opengebroken kunnen worden blijkbaar, door slechts alleen het gehoor (en dan ook nog eens zonder stethoscoop) te gebruiken. Het zijn dit soort dingen die je toch net even iets te veel uit de film haalt, op bepaalde punten.

Een dief blijft een dief

Iets wat toch ook wel een punt blijft, is dat je naar een stel boeven zit te kijken. Het is niet zo alsof ze het geld voor een groter en nobel doel proberen te stelen, al wil de film je nog wel doen geloven dat het avontuurlijke aspect een grote rol voor ze speelt. Het blijven gewoon ordinaire dieven, die iets proberen te stelen wat niet van hen is. Het voelt dan ook wat raar dat de film wel verwacht dat je voor ze gaat juichen, terwijl hier toch eigenlijk nooit een goede reden voor wordt gegeven, los ervan dat de personages wel als sympathiek overkomen.

Blijft prima vermaak

Ondanks alle duidelijk aanwezige zwaktes en de bekende genre clichés die de film vaak niet eens probeert om te omzeilen, werkt de film als een zeer vermakelijke, die er ook nog eens prima uit weet te zien. Wel zou het minimaal een halfuurtje korter hebben kunnen duren. Na een tijdje heb je het simpelweg wel gezien en is het verder ook wel duidelijk waar de film heen zal gaan.

7/10


Bekijk trailer