Filmrecensie: Ainbo: Spirit of the Amazon (2021) Geregisseerd door Richard Claus & Jose Zelada


De tijd dat alleen Disney het monopolie had op goede animatiefilms ligt inmiddels wel een aantal decennia achter ons, maar dat houdt uiteraard niet in dat er nog altijd een hoop middelmaat- en slechte films de studio's verlaten, om snel te verdienen. "Ainbo: Spirit of the Amazon" lijkt in deze categorie te vallen, al zit er tegelijkertijd nog altijd een prima film verstopt onder het geheel, die er maar nooit helemaal lekker uit lijkt te komen.  

Goede animaties

Het is positief om te zien dat we inmiddels zo ver gevorderd zijn met het maken van animatie films, dat zelfs de meest goedkope en snel in elkaar gezette films er nog altijd prima uitzien. Er is ook werkelijk weinig mis met de animaties in "Ainbo: Spirit of the Amazon". De omgevingen zien er prima uit, net als de schattige personages en de manier waarop ze bewegen en met hun omgeving communiceren. Zeker niet heel indrukwekkend of gedetailleerd allemaal, maar ook nooit te houterig of te 'nep'. Niet geheel onbelangrijk allemaal natuurlijk voor een animatiefilm.

Slordig verhaal

Ik had er echter beter mee kunnen leven als de animaties iets minder overtuigend waren, maar het verhaal iets sterker. Er is eigenlijk geen excuus voor wanneer je verhaal niet alleen enorm standaard- maar ook enorm slordig is. Het springt werkelijk van de hak op de tak, alsof het verhaal bestaat uit drie totaal verschillende scripts en ideeën die maar bij elkaar waren gegooid. Verhaallijnen sluiten niet goed aan op elkaar en van enige opbouw is ook vrijwel nooit sprake. Dingen gebeuren simpelweg, zonder dat je je verder ook maar ergens verbonden mee voelt. Niet met het verhaal, noch met de personages.

Leuke personages

En het is zonde. De personages blijven namelijk best leuk. Zeker niet origineel, maar ze werken voor het type film dat deze probeert te zijn, qua humor en avontuurlijke aspecten. Zoals eerder gezegd zijn ze ook prima geanimeerd en ogen schattig. Het blijft wel wat verwarrend dat de twee hoofdpersonages, Ainbo en Zumi, enorm veel op elkaar lijken qua gelaat, bouw en stem en ze eigenlijk dan ook alleen maar uit elkaar te houden zijn door de kleuren kleren die ze dragen.

De personages verdienen hoe dan ook absoluut beter. Wellicht dat ze in een vervolgfilm of animiatie-serie een nieuwe kans gaan krijgen om te laten zien wat ze daadwerkelijk in hun mars hebben. Het is namelijk wel duidelijk dat dat meer is dan dat ze in deze film hebben kunnen laten zien.

Nog altijd prima voor de allerjongsten onder ons

Al deze punten van kritiek gelden natuurlijk in iets mindere mate voor de allerjongsten onder ons die deze film zullen gaan kijken. En jonge kinderen zullen ook ongetwijfeld prima vermaakt gaan worden door deze film. Het heeft een snel tempo, schattige personages en meer dan genoeg humor en ander vermaak. Er is dan ook absoluut niets mis mee om je kind(eren) 80 minuten lang bezig te houden met deze film. Als ouder en volwassene in het algemeen moet je er wel op voorbereid zijn dat de film weinig indrukwekkend is qua verhaal en de manier waarop het uiteindelijk verteld wordt.

8/10


Bekijk trailer