Filmrecensie: Reminiscence (2021) Geregisseerd door Lisa Joy


Gooi "Minority Report", "Inception" met een snufje "Blade Runner" in de blender en de film die eruit komt is "Reminiscence". Hoe het smaakt? Toch wat flauwtjes helaas.

Bekende ingrediënten

Meest unieke aan de film is toch de nauwlijks te spellen titel. Het speelt continue leentjebuur, wat natuurlijk niet ongebruikelijk is en ook zeker niet het grootste probleem van deze film. Wat wel jammer is, is dat het geen van de 'geleende' ingrediënten weet te gebruiken om de film ook een originele of hele sterke te maken.

Aardig concept, verborgen onder een futuristische romance

Het gekke is dat het concept van de film eigenlijk toch vrij aardig te noemen is, waarin de gedachten van mensen herleefd- en bekeken kunnen worden, om op die manier ook meer inzcht te krijgen in bepaalde gebeurtenissen terwijl de film zich in een dystopische wereld afspeelt. Met alle mogelijkheden die dit biedt, kiest de film ervoor om voor een liefdesverhaal te gaan. En niets mis met een goede romantische film natuurlijk, maar alle verdere elementen die in het verhaal zitten zijn elementen die meer in aan science-ficton/actie film zouden passen. Botsende stijlen dus, waarbij de film nooit helemaal goed lijkt te weten wat het nou precies wil zijn.

Moderne noir

Tijdens het kijken van de film kreeg ik sterk de indruk dat het geïnspireerd was door film-noir uit de jaren '40 van de vorige eeuw. Met het verhaal, de romannce, de rauwe voice over, de dialogen. En het belangrijkste: de femme fatale. Opnieuw een alleraardigst idee, maar de uitvoering laat ook in dit opzicht te veel te wensen over. 

Ten eerste is Rebecca Furguson natuurlijk een prima actrice, alleen als femme fatale toch net even iets minder geloofwaardig. En dat terwijl de film voor een groot gedeelte wel valt of staat met haar personage, aangezien uiteindelijk het hele verhaal om haar draait. 

Daarnaast doen de rauwe en kille dialogen enorm afbreuk aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Het is matig geschreven en haalt je onnodig veel uit de film. Hugh Jackman doet zijn best het geheel zo goed mogelijk over te brengen, maar wanneer zelfs goede acteurs zich geen raad weten met de dialogen weet je dat het probleem niet bij hen ligt.

Uiteindelijk te rommelig

Als je de film bekijkt voor wat het is, een futuristische romanantische film, blijft de film nog wel redelijk om te kijken. De goede verrassingen blijven echter uit en door de botsende visuele stijl en genre elementen afkomstig uit actie en science-fiction films voelt de film te rommelig om ook echt indruk te maken.

6/10


Bekijk trailer