Filmrecensie: Queenpins (2021) Geregisseerd door Aron Gaudet & Gita Pullapilly


Ooit wel eens afgevraagd waarom er relatief zo weinig komedies zijn, terwijl ze bijna niets kosten om te maken? Het antwoord is erg simpel: omdat komedie één van de moeilijkste genres is om goed te doen. Om een komedie te laten werken moet het in de eerste plaats grappig zijn, wat meer vergt dan alleen goede timing, een sterk concept en goede acteurs. Wanneer één van de elementen niet sterk is, leiden de anderen daar ook al snel onder, wat helaas ook het geval is voor "Queenpins".

Te lichtzinnig

Het gekke met deze film is, is dat het eigenlijk nog een best grappige weet te zijn. Waar het echter de mis mee ingaat is de benadering van het verhaal. Het doet enorm lichtzinnig over een onderwerp wat zo op het eerst oog ook onbenullig lijkt, maar wat uiteindelijk toch neerkomt op een enorme fraudezaak. Uiteraard ook niets ongebruikelijks aan een film die grappig probeert te zijn over criminele activiteiten, maar in dit geval weet de film nooit de juiste toon te vinden. De lichtzinnigheid botst enorm vaak met wat je ziet en het voelt eerder raar dan goed om vermaakt te worden deze film.

Uit balans

Dat de film wat mijn zijn eigen stijl worstelt wordt ook steeeds duidelijker naarmate de film vordert. Het gaat continue allerlei verschillende kanten op. Van subtiel, als in dat alles uit het echte leven gegrepen is, tot enorm flauw en kinderachtig, waarbij het duidelijk is dat je naar een film zit te kijken die je geforceerd probeert te lachen om de volgende stupiditeit. Enige vorm van balans is vaak zoek, al weet de film op sommige momenten nog altijd wel prima te werken.   

Het is dan ook alsnog knap te noemen hoe een film met een laag budget als deze nog wel soms redelijk weet te werken als komedie en film in het algemeen. Het heeft echter nog altijd meer weg van een film die niet in de bios hoort, maar onder een obscuur tabblad op Netflix, die je ooit bij toeveel eens tegenkomt.

Goede en slechte acteurs

Naast al het andere, is het ook de cast die uit balans voelt. Het is een rare mengelmoes van acteurs die prima in hun element lijken te zijn en van personenen die eigenlijk niet goed weten wat ze met het script aanmoeten. Iedere acteur lijkt dan ook haast in zijn/haar eigen film te spelen, waarbij het dan ook geen verrassing te noemen is dat de stijl van acteren in het algemeen verre van consistent is. Paul Walter Hauser lijkt uiteindelijk nog het beste raad te weten met zijn rol, ondanks dat het schrijfwerk ervoor zorgt dat ook zijn personage iedere 5 minuten een andere toon lijkt aan te slaan qua komedie. Vince Vaughn en Kirby Howell-Baptiste zijn ook nog redelijk te pruimen, maar hoofdrolspeler Kristen Bell weet geen hele sterke indruk te maken met haar naïve rol, terwijl haar personage desondanks nog wel altijd redelijk goed voor de film werkt.

Zelfs met kortingsbonnen beter om links te laten liggen

Nee, "Queenpins" is zeker niet de meest slechte film die je ooit zal zien, maar er is eigenlijk ook geen hele goede reden te bedenken waarom je de film überhaupt zal moeten gaan kijken. Al krijg je er een stuk of 10 kortingsbonnen bij, er zijn toch echt wel betere alternatieven te bedenken.

5/10


Bekijk trailer