Filmrecensie: Condor's Nest (2023) Geregisseerd door Phil Blattenberger


Ah ja, wat zijn moderne low-budget films over de tweede wereldoorlog toch soms heerlijk typisch om te kijken. Vaak wat klungelig, met zwakke actie en teleurstellend acteerwerk, maar vaak wel met duidelijk zijn vizier gericht op het brengen van vermaak. In dat opzicht stelt "Condor's Nest" ook niet eens enorm teleur, al zou ik het ook absoluut geen goede film kunnen noemen.

Aardige andere benadering

Ondanks dat vanaf minuut 1 al wel vrij duidelijk is dat dit geen hele goede film gaat worden, blijft het toch één die wel degelijk nog altijd complimenten verdient.

Vooral wanneer je vaker dit soort goedkope genrefilms hebt gezien valt toch wel op dat deze film net even iets beter in elkaar zit en dan ook beter en leuker om te kijken is. Het verhaal kiest en iets andere benadering, waardoor de film meer één is die zich na de tweede wereldoorlog afspeelt en dan ook meer een wraak-actiefilm is. Niet heel bijzonder. Wel vrij leuk en origineel.

Interessante dynamiek

Het blijft hierbij wel lastig om de film heel serieus te nemen, maar dit is dan ook duidelijk niet iets dat de film nastreeft. Hiervoor neemt het verhaal toch net even iets te veel afslagen die ten koste gaan van enige vorm van realisme of geloofwaardigheid.

Zo heb ik er toch ook wel wat problemen mee hoe de hoofdpersoon ogenschijnlijk willekeurige Duitsers ontvoert, martelt en dood, alleen om informatie over een oude kolonel uit het Duitse leger te kunnen krijgen. Het is hierbij volstrekt onduidelijk dus of de personen die de hoofdpersoon ontvoert, martelt en/of dood zelf ook schuldig aan iets zijn geweest, anders dan aan het hebben van een Duits accent.

Niet goed geacteerd

En over Duitse accenten gesproken: deze zijn vrij verschrikkelijk om aan te moeten horen, wanneer je zelf ook een woordje Duits zou spreken en begrijpen. De meeste acteurs in deze film zijn overduidelijk niet uit een Duitstalig land afkomstig en het "'Allo 'Allo!" gehalte is af en toe dan ook vrij hoog te noemen.

Maar het is niet eens alsof ze hier enorm mee uit de toon vallen. Vrijwel alle acteerprestaties zijn namelijk vrij zwak en geen van de personages weet dan ook genoeg te overtuigen. Het blijft hierbij wel vrij aardig om een aantal grote namen te zien in kleine rollen, zoals Arnold Vosloo, Bruce Davison en Michael Ironside.

Weet toch ook nog genoeg met zijn budget te doen

Dat de film een klein budget heeft blijkt niet alleen duidelijk door zijn gebrek aan actie, maar ook het feit dat het er simpelweg zo uitziet. Zo zijn de tweede wereldoorlog kostuums bijvoorbeeld verre van overtuigend en zelfs wat lachwekkend.

Aan de andere kant weet de film ook echt nog wel altijd vrij aardig met zijn lage budget om te gaan. Zo zijn de locaties goed en is ook het camerawerk niet verschrikkelijkg te noemen. Er zitten af en toe echt wel wat hints van een hele prima en ook vermakelijk film in deze film. Deze weten af en toe ook echt wel goed naar voren te komen, in een film die verder uiteraard wel vrij simplistisch- en lang niet effectief blijft.

Niet goed, maar toch vermakelijk

Ondanks dat het echt geen hele goede film is weet het toch wel één die vermakelijk om te kijken blijft, met name door zijn benadering. Ik kan deze film niet aanbevelen, maar mocht deze 'per ongeluk' toch eens op je pad komen zal je er niet al te veel spijt van gaan krijgen.

5/10


Bekijk trailer