Filmrecensie: Secret Headquarters (2022) Geregisseerd door Henry Joost & Ariel Schulman


Ahhh, sommige films weten echt enorm frustrerend te zijn. We hebben hier namelijk één die er oprecht goed uitziet en ook best leuk is geacteerd, maar die werkelijk helemaal niets met het verhaal en concept weet te doen.

Niet echt een superheldenfilm

Het is wat raar om te zien hoe duidelijk een zak met centen in deze film was gestopt, terwijl er tegelijkertijd toch ook echt duidelijk geen goed script aanwezig was.

Het concept is echt zo slecht nog niet. Het is ook altijd verfrissend om een ander type superheldenfilm te zien, in deze tijd van een door Marvel en DC gedomineerd genre. Ik zou uiteindelijk alleen echt niet weten of ik deze film zelfs wel een superheldenfilm zou willen noemen.

Weet te weinig met zijn concept te doen

Een superheldenfilm zonder ook echt veel superheldenactie. Dat is hoe deze film het beste omschreven zou kunnen worden. Ergens is dat ook niet eens het ergste, maar het laat wel zien hoe weinig de film met zijn eigen concept weet te doen.

Dit is ook wat vreemd, omdat wanneer de film losgaat met zijn actie, echt wel duidelijk is dat het hier goed mee om weet te gaan. Het is ook wanneer de film vaak op zijn best is. Niet alleen omdat het prima vermaak biedt, maar er werkelijk ook zeer goed uitziet allemaal. Het is het type actie wat veel op special effects vertrouwd, maar dat is in dit geval absoluut niet storend. Het past bij zijn concept en wnneer het zo goed gedaan is zoals in deze film het geval, is het sowieso wat raar om daar verder over te gaan klagen.

Matig geschreven

Grootste probleem van de film blijft werkelijk zijn verhaal. Naast dat het dus weinig met zijn superhelden-concept weet te doen, weet het daarnaast over het algemeen vrij weinig te doen met zijn verhaal en personages.

Het is een enorm simplistische en rechtlijnig film wat zijn verhaal betreft, die mede daardoor ook nog eens enorm voorspelbaar weet zijn. Ook de slechterik weet hierdoor maar matig te werken, ondanks Michael Peña zijn goede bedoelingen en leuke poging. Er zijn vrijwel ook geen goede subplots aanwezig om dingen verder wat op te kunnen leuken of variatie aan te brengen, terwijl hier wel degelijk genoeg ruimte voor was en de film hier ook de personages voor had.

Aardig geacteerd

Het is sowieso vaak een wat rommelige film, wat de opbouw betreft. De eerste helft van de film voelt zelfs ietwat aan alsof dingen in verkeerde volgorde zijn gezet en er een aantal scènes missen. Niet dat het dingen lastig om te volgen maakt, het is gewoon enorm rommelig gedaan. Het is hierdoor ook wat lastig om echt om de personages te kunnen geven, aangezien de film ze niet heel goed neer weet te zetten. 

En dit ligt zeker niet aan de acteurs. Het is altijd wat risicovol voor een film om voor een jonge cast te gaan, maar de jonge acteurs weten in dit geval een prima indruk achter te laten. Een reden waarom de film ook vaak alsnog als een goede en leuke weet te werken om te kijken.

Het is misschien ook waar dat de aanwezigheid van Owen Wilson als een superheld wat mensen bij voorbaat af zal gaan scrrikken. Maar aan deze mensen kan ik zeggen dat hij heel aardig is in zijn rol, maar het ook één is die vrij summier is. De film draait vrijwel volledig om zijn jonge personages, wat dit zeer zeker ook meer een kinderfilm maakt, wat verder totaal niet negatief is uiteraard. Zijn onschuld en daarbij behorend vermaak is wat deze film vaak alsnog prima te kijken maakt.

Gemiste kans

Had bijna alles in zich om een hele leuke genrefilm te kunnen worden, ware het niet voor zijn teleurstellende script. Tot op zekere hoogte alsnog prima om te kijken als vermaak, maar een goede of geslaagde film kan ik het toch echt niet noemen.

5/10


Bekijk trailer