Filmrecensie: Romance in Style (2022) Geregisseerd door Michael Robison


Binnen zijn genre weet dit echt wel als een hele leuke en aardige film te werken. Het is allemaal niets te hoogstaand, maar zijn simpliciteit weet in dit geval juist prima te helpen om dit een prettige genrefilm te maken.

Leuk concept

Kijk, we hoeven echt niet te doen alsof deze film de nieuwe "The Devil Wears Prada" is (niet dat die film nou zo perfect was overigens), maar het weet wel een hele aardige light-versie van deze film te zijn. Klinkt misschien wat oneerbiedig, maar wanneer je weet dat je van een Hallmark Channel film nou eenmaal nooit geweldige diepgang, grote verrassingen en een lading aan originaliteit hoeft te verwachten, is het niet eens iets negatiefs om te zeggen.

De New Yorkse modewereld werkt als een fijne setting voor de film. Het is ook waar de gehele film om draait, waarbij je zelfs zou kunnen stellen dat zijn romance ditmaal wat naar de achtergrond wordt gedrukt. Ik zou ook zeker niet willen zeggen dat de romantiek het meest aansprekende aan dr film is, zonder dat ik overigens zou willen stellen dat zijn romance slecht voor de film zou werken.

Een prima romance

Zijn romance weet zelfs juist heel leuk voor de film te werken. Het is verfrissend dat de hoofdpersonen ditmaal ook eens als 'echte' personen voelen, inplaats van stereotypes en karikaturen hiervan. Geen Barbie & Ken-romance om het maar zo te zeggen, maar meer iets waar de gewone Kees en Truus zich ook mee zouden kunnen identificeren, ook dankzij het kundige acteerwerk van Jaicy Elliot en Benjamin Hollingsworth, die geen enorme chemie hebben, maar wel goed en overtuigend samen weten te acteren, waardoor het alsnog goed weet te werken.

De romance ontwikkeld zich ook vrij aardig in de aardig. Het voelt nooit te geforceerd, nooit te ongeloofwaardig en hoe de twee langzaam naar elkaar toetrekkenen voor elkaar vallen is behoorlijk lief en effectief gedaan. Klinkt als een perfecte romance, ware het niet dat het verhaal ook andere plannen heeft.

Verhaal verlegt de focus

Er zijn uiteindelijk grotere dingen in het verhaal gaande dan zijn romance. Het is zelfs een film die een boodschap probeert uit te dragen. Zijn boodschap over body positivity is ook een hele goede, die eveneens behoorlijk verfrissend weet te werken.

Ik weet alleen niet hoe effectief het is om deze boodschap letterlijk iedere 10 minuten sterk uit te willen dragen. Daar waar zijn romance nog vrij subtiel is, is zijn boodschap dat echter niet. Niet dat het irriteert na verloop van tijd, maar geforceerd voelt het zeer zeker wel. Dit gaat toch wel wat ten koste van het realisme en daarmee ook het verhaal van de film.

Een fijne positieve film

Een verhaal dat verder wel prima in elkaar zit. De positiveit straalt er vanaf, wat ook absoluut helpt om deze film een hele leuke te maken.

Natuurlijk voelt het uiteindelijk nog wel de druk om er ook iets dramatisch in te gooien, want een film waarin het de hoofdpersoon alleen maar voor de wind lijkt te gaan kan natuurlijk echt niet...Gelukkig is het echter iets waar de film zich voornamelijk alleen richting het einde mee bezig houdt en het maakt het ook nooit enorm groot. Het drama is daarnaast eigenlijk al voorbij voodat het goed begonnen is.

Erg goed binnen zijn genre

Echt heel veel beter worden dit soort Hallmark Channel films niet. Een prima, leuke, goed geschoten en verfrissende, kleurrijke toevoeging aan de catalogus van films, waar met name de liefhebbers van het genre veel plezier aan zullen gaan beleven. 

Een ieder ander zal zich wellicht wat meer gaan storen aan het gebruik aan diepgang of echte verrassingen, maar zelfs zij zullen zeer waarschijnlijk alsnog gepakt gaan worden door de charme en positiviteit van de film.

6/10


Bekijk trailer