Filmrecensie: Collide (2022) Geregisseerd door Mukunda Michael Dewil


Binnen zijn genre weet deze film totaal niet te werken. Het is enorm rommelig, mist goede personages en het verhaal weet eigenlijk geen moment goed te boeien.

Komt nooit goed samen

Probleem met de film is voornamelijk dat er drie films in één gaande zijn, die nooit goed samenkomen en waarvan ook geen één op zichzelf goed weet te werken. Het is enorm rommelig en oninteressant, omdat je vrijwel niets over de personages te weten komt te komen en de film het onterecht een goed idee leek om alles op één plek af te laten spelen. 

Dit werkt te beperkend voor het verhaal, al was het wellicht nog enigzins leuk en interessant geweest als de verschillende verhalen en personages beter met elkaar verbonden waren geweest. Er is nu vrij weinig wat deze film bij elkaar houdt en het is wat vermoeiend hoe het tussen zijn verschillende verhalen op en neer blijft springen, waardoor de meerderheid van alle ideeën ook niet de kans of tijd krijgen om zich überhaupt goed te kunnen ontwikkelen.

Slecht ontwikkeld

Ik weet ook niet goed hoe de film dacht interessant genoeg te kunnen zijn. Zo enorm veel is er namelijk niet gaande, al kan ik de film tegelijk ook niet echt subtiel noemen. Het is juist behoorlijk vergezocht af en toe, wat uiteraard ook nog eens afbreuk doet aan zijn realisme.

Het doet uiteindelijk wel veel te weinig met al zijn vergezochte dingen. Dingen ontwikkelen zich nooit tot iets interessants en het is zelfs wat frustrerend hoe weinig je eigenlijk begrijpt over wat er exact gaande is, in de eerste helft van de film. Ik vermoed dat dit de film zijn manier was om de spanning en zijn mysterie op te bouwen, maar om dit goed te kunnen laten werken zou je wel eerst moeten weten te boeien.

Vermoeiende stijl

Het is ook een behoorlijk vermoeiende film. Dit omdat de film zoals gezegd constant tussen zijn verschillende verhalen op en neer blijft springen, maar ook omdat het de camera maar niet lijkt te lukken om 3 seconden stil te kunnen staan. Ik dacht dat dit een stijl was die een aantal jaren geleden ook al wel over zijn hoogtepunt heen was. Ik was dan ook blij toen de film voorbij was, al duurt 'ie niet eens overdreven lang.

Verdorven personages

Het is ook niet het type film wat beter wordt, naarmate meer en meer duidelijk wordt wat zijn personages precies willen. Dit komt nogmaals voornamelijk doordat het in zijn eerste helft simpelweg al te weinig weet te boeien en geen van de personages als echt leuk weet te werken.

Het komt er ook op neer dan geen van zijn personages volledig 'braaf' zijn. Geen duidelijke held of ander persoon waar je voor zou kunnen juichen, maar meer alleen personen die stuk voor stuk verkeerde keuzes lijken te maken. Niks geen grijd-gebied of realisme. Het is allemaal behoolijk overdreven en geforceerd gedaan en sommige acties zijn zo extreem en verwerpelijk dat veel van de pesonages al snel al hun krediet bij je weten te verspelen.

Mislukte poging

Het is niet moeilijk om te zien waar de film voor ging, maar het verhaal is zo rommelig en vervelend in elkaar gezet dat het nooit genoeg weet te boeien en het zeer zeker ook nooit spannend of interessant genoeg weet te zijn om te volgen.

4/10


Bekijk trailer