Filmrecensie: C.A.M. (2021) Geregisseerd door Steph Du Melo & Larry Downing


Kijk, dat je ergens een camera op kunt richting houdt niet in dat je zomaar naar buiten moet gaan om een film te maken. Deze film heeft eigenlijk maar weinig van en film weg en lijkt zonder echt idee geschoten te zijn, om vervolgens ergens tijdens de montage past in elkaar gezet te worden. Het resultaat is een behoorlijk rommelige ervaring, die zelfs de meest hardcore liefhebber van het found footage-genre weinig zal bekoren.

Alsnog verfrissend

Ergens heb ik zelfs nog wel respect en bewondering voor de film. Qua opbouw is het namelijk zo warrig dat het op een gekke manier juist ook erg origineel weet te werken. Ik zou dit dan ook zeer zeker geen typische found footage-genre film willen noemen.

Het is ook niet constant alleen maar een found footage film, maar wordt contant afgewisseld met interview beelden. Ik zou niet willen zeggen dat dit allemaal erg goed is, maar ik kan tegelijkertijd niet ontkennen dat het verfrissend blijft hoe deze film het concept benaderd.

Erg slecht en warrig

Slechte nieuws is dat het allemaal wel erg warrig en slecht gedaan is. Het is een film die voornamelijk op mysterie vertrouwd, maar dit houdt in dit geval eigenlijk alleen maar in dat de film je simpelweg niets geeft. 

Voor het grootste gedeelte van de film heb je absoluut geen idee wat er gaande is. Klinkt leuk, maar het werkt in dit geval juist enorm vervelend. Dingen gebeuren simpelweg gewoon. Mensen schreeuwen en rennen wat, terwijl je totaal geen idee hebt waarom, laat staan dat je begrijpt waarom deze mensen achtervolgt worden door een camera crew.

Weet geen geloofwaardigheid op te bouwen

Maar nee, ook zodra wel duidelijk wordt wat er exact gaande is, is het niet zo dat de film enorm veel beter om te kijken wordt. 

Een probleem met het alles is, is dat de film duidelijk enorm serieus genomen wil worden. Alsof het geen film is, maar alsof het echt daadwerkelijk om gevonden beelden gaat. Probleem hiermee is dat het hele verhaal en hoe dingen zich ontwikkelen en gedaan zijn enorm ongeloofwaardig zijn en het acteerwerk je ook geen moment het gevoel geeft alsof je naar waargebeurde gebeurtenissen zit te kijken.

Het gebrek aan kwaliteit zorgt er uiteindelijk ook voor dat deze film werkelijk stukken minder goed en vermakelijk om te kijken is dan de gemiddelde genre-poging. Van goede horror is dan werkelijk ook nooit enige sprake.

Veel herhaling

Zodra duidelijk is wat er in het verhaal gaande is, is ook wel duidelijk dat de film door zijn idee├źn heen is. In de tweede helft van de film gebeurt dan eigenlijk ook maar vrij weinig, terwijl er uiteraard wel veel actie plaatsvind. Het is alleen allemaal behoorlijk nietszeggend, voorspelbaar en standaard. Na een tijdje heb je het ook echt allemaal wel gezien, aangezien de film zichzelf ook continu blijft herhalen.

De film weet ook werkelijk hoe of wanneer het moet eindigen. Zelf nadat de aftiteling is begonnen blijft het maar doorgaan. Ik hoop verder ook niet dat het uiteindelijk een serieus punt probeerde te maken over vaccins, anders zou het helemaal vrij ernstig met de film gesteld zijn.

Maar net een film

De film is kijkbaar, maar dan ook maar echt net. Geen groot compliment om een film te kunnen geven natuurlijk, maar positiever kan ik er niet over worden. Het kwalificeert dan ook maar echt net als een film. Behoorlijk doelloos, warrig en algeheel slecht gemaakt. Nee, zelfs de grootste liefhebber van het genre doet er beter aan deze over te slaan.

3/10


Bekijk trailer