Filmrecensie: Jackass 4.5 (2022) Geregisseerd door Jeff Tremaine


Net als een reguliere Jackass film, wekt een .5 al snel bepaalde verwachtingen. Een expansie van de eerder uitgebrachte film, met tal van andere stunts en flauwigheden, waar geen ruimte voor was in de eerdere film. Een echte toevoeging dus, maar ik kan me niet herinneren dat er een eerder een .5 film was uitgebracht die uiteindelijk zo weinig toevoegt als "Jackass 4.5".

Een stap terug

Ja, het doet me echt wat pijn om te zeggen, aangezien ik absoluut een grote liefhebber was van "Jackass Forever", maar "Jackass 4.5" is voornamelijk een teleurstelling. Zeker niet slecht of vervelend om te kijken, maar een enorme stap terug van "Jackass Forever", waarin de castleden lieten zien nog lang niet klaar te zijn en nog vol goede en krankzinnige ideeën te zitten die op de lachspieren werken.

Nooit echt lachen

Meest illustratief voor deze film dan ook, is dat het mij nooit echt heeft laten lachen. Begrijp me niet verkeerd, het was nog altijd vrij vermakelijk en ik zat vaak met een glimlach te kijken, maar het moment waarop ik echt in lachen uitbarste bleef constant verre van uit. 

De momenten die echt vreugde en vermaak brachten zijn dan ook met gemak op één hand te tellen. En laten we eerlijk zijn, dat is niet wat je van een Jackass film zou mogen verwachten.

De restjes

Het is wel duidelijk dat deze .5 film voornamelijk gevuld is met momenten die met een duidelijke reden niet in de eerdere film een plek hadden gekregen. Het zijn allemaal dingen die slechts half of soms simpelweg helemaal niet werkten. Mislukte stunts, halfslachtige reacties en ideeën waarvan je denkt 'hoe had dit überhaupt ooit wél kunnen werken.'

Ook was gelijk duidelijk waarom bijvoorbeeld iemand als Steve-O relatief weinig aanwezig was in "Jackass Forever". De meeste van zijn capriolen en stunts hadden niet heel denderend uitgepakt, zoals in deze "Jackass 4.5" is te zien.

Moeite om de film te vullen

Maar zelfs met het materiaal dat ze nog voorhanden hadden, lukt het nauwelijks om een 90 minuten lange film te vullen. Dit doet je beseffen dat al het andere materiaal zeer waarschijnlijk nog 'slechter' was dan wat je in deze film voorgeschoteld krijgt en dat we van 'geluk' mogen spreken dat er nog voldoende aanwezig was voor deze .5 film.

De rest van de film wordt gevuld met beelden achter de schermen en interviews met de cast en crew. Niet erg inzichtelijk of interessant, aangezien je weinig nieuws te weten komt over de castleden, zelfs niet over degenenen die nieuw zijn. 

Wel is het leuk om de verschillende castleden interactie met elkaar te zien hebben, ook wanneer ze geen stunts aan het filmen zijn, maar het is allemaal wel erg oppervlakkig en flauwig qua smaak. Het is eigenlijk dan ook voornamelijk een film die vrijwel niets toevoegt. Niet overdreven leuk, niet enorm inzichtelijk en zeker niet meer van "Jackass Forever", die vele malen leuker, creatiever en als geheel simpelweg meer geslaagd was dan deze slechts licht vermakelijke .5.

Nooit echt de moeite waard

Het moge duidelijk zijn dat het vele malen beter is om het bij "Jackass Forever" te houden. Het is allemaal niet belachelijk slecht, maar ik kan ook niet zeggen dat het écht de moeite waard is.

6/10