Filmrecensie: The Lost City (2022) Geregisseerd door Aaron Nee & Adam Nee


Sommige films zin er simpelweg om je goed te vermaken. Dit zijn ook geen films die meer proberen te zijn dan wat ze daadwerkelijk zijn. Deze vorm van zelfbewustheid is vaak al helft van de reden waarom het weet te werken als prima vermaak, zoals ook "The Lost City" demonstreert.

Een leuke stijl

De stijl die deze film voor zichzelf weet te vinden is erg prettig te noemen. Het is het soort film die zichzelf niet al te serieus neemt, zonder dat dit ten koste gaat van zijn kwaliteit. Belachelijke en zeer overdreven momenten, maar dan wel op een dusdanige manier gedaan dat het werkt voor de film en er ook nog eens geweldig goed uitziet allemaal. 

De humor en het vermaak zijn duidelijk de twee grootste klasses van de film, die natuurlijk echter niet zo goed hadden kunnen werken als al het andere ook niet zo goed op orde was.

Slim gecast

Een hoofdreden waarom het goed weet te werken is te danken aan zijn leuke cast. Channing Tatum ziet er misschien uit als een typische actieheld, maar speels alles behalve een typische actieheld, waarbij Brad Pritt juist weer een heerlijke parodie van een typische actieheld speelt. Sandra Bullock is ook leuk gecast, voornamelijk omdat ze goed weet te overtuigen als een 'alledaags' persoon die ook je buurvouw had kunnen zijn, die in een niet zo alledaagse situatie belandt. 

Niet zozeer typische rollen van de castleden, helemaal wanneer je je ook nog eens bedenkt dat Daniel Radcliffe de slechterik speelt. Erg leuk en slim gedaan allemaal, waardoor ook een hoop clichés vermeden kunnen worden en de film gelijk al een stuk origineler weet te voelen dan de gemiddelde genre poging.

Verrassend, zonder enorm origineel te zijn

Het meest verrassende aan de film is dan ook dat het vrij origineel weet aan te voelen, ondanks dat het eigenlijk niet echt nieuwe dingen doet. Maar door dingen net even vanuit een andere invalshoek te benaderen, weet het echter dus toch origineel te zijn en op die manier ook vermaak te bieden.

Je kunt "The Lost City" ook met een hoop verschillende films vergelijken, maar niet met slechts één. Het plukt hier en daar wat elementen uit andere goede en meer bekende genrefilms, om tot een goed geheel te komen.

Vrij simplistisch, maar effectief

Zo is het verhaal in zijn kern ook niet per se origineel te noemen, maar doordat het alsnog een originele en effectieve benadering weet te vinden weet het wel als vermakelijk te werken.

Zo kan het zich zelfs veroorloven om niet eens overdreven spectaculair te zijn. Het is zelfs ietwat verrassend hoe weinig 'grote' actiescènes er aanwezig zijn. Het lijkt te denken dat zijn avontuurlijke elementen met exotische locaties al genoeg zijn om vermaak te kunnen bieden en daar blijkt het uiteindelijk niet eens ongelijk in te hebben.

Door het simplistische verhaal groeit de film ook nooit tot iets groters uit, maar dat is niet zozeer een probleem. Het blijft alleen wel een reden waarom ik de film waarschijnlijk wel vrij snel zal gaan vergeten, ondanks dat deze dus wel prima weet te vermaken.

Goed vermaak

Bovengemiddeld goed vermaak, door zijn effectieve benadering, die verder wordt versterkt door zijn leuke en goed gecaste sterren. Uiteindelijk wel iets te simplistisch om ook een onuitwisbare indruk achter te laten.

7/10


Bekijk trailer