Filmrecensie: The 355 (2022) Geregisseerd door Simon Kinberg


Wat gebeurt er wanneer je in een simpele actiefilm de mannelijke hoofdrollen inruilt voor vrouwelijk? Je krijgt dan exact dezelde typische simplistische actiedilm, waarbij in dit geval de film gelukkig nog wel voldoende vermaak weet te bieden.

Standaard verhaal

Er is duidelijk één ding wat deze film ervan weerhoudt om echt goed of bijzonder te worden en dat is zijn verhaal. Het voelt niet alleen enorm standaard en bekend allemaal, maar er mist ook nog eens een gevoel van gevaar of urgentie. Iets wat vaak nodig is om een actiefilm op het puntje van je stoel te krijgen. 

Maar ondanks dat er toch echt een vrij groot gevaar aanwezig is, heb je tijdens deze film nooit het idee dat de wereld of zelfs individuele personen echt gevaar lopen. Ook het gebrek aan een goede slechterik draagt hieraan bij. Het weet dan ook nooit echt een meeslepende film te zijn, wat ook deels door de rest van zijn personages komt.

Te veel hoofdpersonages

Ja, het is wel degelijk waar dat het feit dat de hoofdrollen door vrouwen worden vertolkt ervoor zorgt dat de film alsnog redelijk origineel aan weet te voelen.

Dat gezegd hebbende, de personages zelf zijn verre van sterk geschreven. Het zijn voornamelijk overdreven karikaturen, met ieder hun eigen specialiteit en uitgesproken persoonlijkheid. Zeer typisch voor een actiefilm, maar het probleem in dit geval is dat de film meerdere hoofdpersonen heeft, waar de film nooit allemaal tegelijk op kan concentreren. Geen van hen wordt daardoor ooit goed ontwikkeld. Ze maken geen interessante groei door of hebben een achtergrond die boeiend genoeg is. De film biedt je simpelweg niet genoeg om je met de personages verbonden te voelen, of ze iets te geven waardoor je hoopt dat ze het einde van de film zullen gaan halen. 

Ze worden alsnog leuk gemaakt om naar te kijken door de kundige manier waarop ze vertolkt worden, door een aantal zeer goede acteurs. Met Jessica Chastain, Lupita Nyong'o en Penélope Cruz heb je gewoon drie Oscar winnaars in één film. Iets waar iedere film jaloers op zou zijn. Ik kan echter alleen dus niet zeggen dat de drie hun meest memorable rol in deze film vertolken.

Wel vermakelijk

Dat hoeft natuurlijk gelukkig ook helemaal niet. Daar is dit het type film ook niet voor. Wanneer je hem puur als een vermakelijk zou beschouwen, is het ook geen film die enorm teleurstelt. Ja, het is simpel, nooit echt enorm verrassend, maar toch kan ik absoluut niet zeggen dat ik me verveeld heb, of dat de film vervelend om te kijken zou zijn.

De actie is prima gedaan en het is duidelijk dat de film voldoende budget te besteden had. Dit blijkt niet alleen uit de actiescènes, maar ook de algemen aankleding van de film en met zijn locaties over de gehele wereld. Het geeft de film ook gelijk een beter gevoel van avontuur dan het verhaal zelf weet te doen, al moet je ook zo eerlijk zijn om te zeggen dat zijn 'dure' locaties niet enorm veel toevoegen aan het verhaal, los van dus zijn mooie plaatjes. Ook dit is natuurlijk niet ongebruikelijk van genrefilms van dit kaliber, wat er verder aan bijdraagt dat "The 355" uiteindelijk niet veel meer is dan een typische genre poging, die vermakelijk, maar verder ook zeker niet heel bijzonder om te kijken is.

Slaagt deels, zonder bijzonder te zijn

Absoluut geen film die dingen enorm slecht weet te doen, maar het weet dingen ook op vrijwel geen enkele manier enorm aansprekend te maken. Te simplistisch, al blijft het een prima film om door vermaakt te worden, met zijn goede actie en algehele stijl.

6/10


Bekijk trailer