Filmrecensie: The Boy Behind the Door (2020) Geregisseerd door David Charbonier & Justin Powell


Alleen wegens originaliteit zouden sommige films al een extra punt verdienen. Ik zou "The Boy Behnd the Door" ook absoluut zo'n film willen noemen, ondanks dat die zeker niet zonder zijn problemen is.

Vrij unieke benadering

Reden waarom "The Boy Behind the Door" wel als enorm origineel weet te werken is omdat het toch een vrij uniek concept gebruikt en dit succesvol in een horror jasje weet te duwen. Niet in de laatste plaats weet de film als uniek te werken doordat het volledig vanuit het oogpunt van een jong kind wordt verteld, terwijl de film er absoluut niet voor schuwt om luguber te worden qua thema's en ook behoorlijk veel geweld in zich heeft.

Effectief als horror, zonder ook echt horror te zijn

Ik zou de film ook absoluut niet een typische horror film willen noemen. Eigenlijk is het voornamelijk een horror film wegens de sfeer, die gelijk ook erg sterk te noemen is. Het is vrij lastig om een gevoel van onbehagen te creƫren, wanneer het puur op de visuele aspecten van je film aankomt. Alleen duister zijn is niet genoeg. Deze film slaagt er gelukkig erg goed in om zowel behoorlijk stijlvol als mysterieus en spannend over te komen, met zijn camerawerk en belichting. Liefhebbers van horror zullen deze film dan ook uitermaat goed kunnen gaan waarderen, zonder dat de film verder al te effectief wordt met bijvoorbeeld zijn schrikmomenten.

De film weet voornamelijk effectief te zijn met zijn spanning en mysterie, waarbij het ook bewonderingswaardig is dat de film niet alles voorkauwt voor je en het vaak aan de kijker overlaat om zelf in zijn/haar hoofd in elkaar te laten puzzelen wat er precies gaande zou zijn, waarbij je toch ook vaak in de ontkenningsfase blijft steken omdat je eigenlijk niet wilt geloven dat dit hetgeen is wat gaande is, ook omdat het een verre van alledaags thema voor een film is. 

Niet altijd geloofwaardig

Waar de film echter wat steken laat vallen is met zijn geloofwaardigheid. Tegelijkertijd zou ik dit geen al te groot probleem willen noemen voor een genrefilm zoals deze, al blijft het uiteraard wel iets wat je af en toe uit de film zal halen en wat simpelweg soms ook wat ten koste gaat van het verhaal.

Hoe het hele verhaal zich ontwikkeld is goed en subtiel, maar niet alle stappen die hierbij door de personages worden genomen werken ook even geloofwaardig. Het is vooral wat lastig te geloven hoe ongelooflijk vaak en ook ongelooflijk makkelijk de slechterik(en) de jonge hoofdrolspelers laten ontglippen, terwijl het voor hen toch echt een thuiswedstrijd is in hun huis. Het feit dat vrijwel de gehele film zich binnen het huis afspeelt wordt hierdoor zowel een kracht als ook een beetje een nadeel na verloop van tijd.

Sterke aanrader

Naast dat de film voor een groot deel enorm origineel weet te werken, ziet het er ook nog eens enorm goed uit en is het vrij sterk geacteerd door zijn jonge cast. Ondanks zijn zwaktes blijft het dan ook absoluut een film die aan te raden is, vooral wanneer je ook eens iets anders zou willen ervaren.

7/10


Bekijk trailer